Jedna věc je číst veškeré studie a informovat se prostřednictvím zpravodajství a výzkumů o přirozeném zdraví. Mnohem zajímavější však je, když o tom slyšíte přímo od lidí, kteří takové principy uvádějí do praxe. Pokud zkombinujete praktické uplatňování zásad přirozeného zdraví s vědeckými poznatky, výsledky jsou velmi přesvědčivé. Dokazuje to dr. Saraswati Sukumarová z Univerzity Johns Hopkins, který se zabývá tím, jak co nejlépe využít indické koření kurkuma.


 

Zázračné vaření s kurkumou

Dr. Sukumarová je specialistou na rakovinu a kurkumu používá často. Ví z první ruky, jak kurkumin (aktivní složka kurkumy) prospívá zdraví a jak jej lze jednoduše začlenit do vašeho každodenního života. Sama používá kurkumu při vaření a značnou část své profesionální reputace si vybudovala tím, že propaguje tuto rostlinu.

[quote align="center" color="#999999"]

„Zdravotních přínosů je velmi mnoho. Například pro lidi trpící revmatoidní artritidou, kteří mají bolestivé otoky v kolenou, je kurkuma výborným prostředkem potlačujícím zánět,“ říká dr. Sukumarová. „Existuje na 300 publikací, ve kterých se píše o tom, že kurkuma je výborným prostředkem v boji s rakovinou. Mnoho chorob, jako je rakovina tlustého střeva a další typy rakoviny, má původ v zánětu.“[/quote]

Sukumarová odkazuje na výzkum, podle kterého kurkumin nejenže potlačuje zánět, který může vést ke vzniku určitých typů rakoviny, ale poradí si i s jinými typy rakoviny, u kterých kurkumin „doslova vyhledá zhoubné rakovinové buňky a modifikuje DNA, čímž je zahubí“, uvádí server Natural News.

Jak říká dr. Sukumarová, přínosů kurkumy je mnoho – od zánětů kloubů u artritidy po nižší riziko rakoviny a léčbu cukrovky. Ne všechny zdroje kurkuminu jsou však stejné. Podle Sukumarové našemu tělu nejvíce prospívá, když kurkumu přidáváme do jídla.

[quote align="center" color="#999999"]

„Pilulka je bohužel nerozpustná ve vodě,“ vysvětluje Sukumarová. „Podle mě je lepší ji hojně používat při vaření. Když něco smažíte, prostě ji do toho nasypte. Jakmile rozpálíte olej a přidáte do něj kurkumu, je váš organismus schopen ji využít.“[/quote]

Kurkuma je naštěstí univerzální. Má jemně kouřové aroma, ačkoli má světlou barvu. Chutná skvěle ve všech smažených vegetariánských pokrmech, a pokud jíte maso, můžete ji přidat do marinád. Dr. Sukumarová říká, že do pokrmů dává čtvrt až půl čajové lžičky kurkumy, podle toho, jaké jídlo připravuje. Můžete ale klidně použít větší množství při přípravě silně kořeněných jídel, jako je kari.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  naturalsociety.com