Je geneticky modifikovaná kukuřice nutričně rovnocenná kukuřici nemodifikované? Monsanto vám bude tvrdit, že rozhodně ano, správná odpověď však zní: absolutně ne. Je skutečností, že Monsanto s touto nestydatou lží stále slaví úspěch. Nutriční analýza z roku 2012 přitom došla k tomu, že nejenže geneticky modifikovaná kukuřice neobsahuje vitamíny a živiny, ale že tento genetický výtvor rovněž přináší mnoho zdravotních rizik kvůli vysoké toxicitě.


Vzhledem k nedávnému schválení Zákona na ochranu Monsanta není pochyb o tom, že mega-korporace typu Monsanta dokážou soustředit takovou moc, která přeroste i vládu Spojených států. Tato nová legislativa poskytuje Monsantu legální ochranu před federálními soudy, které už nemohou společnosti zakázat pěstování nebezpečných, geneticky modifikovaných plodin. Je až neuvěřitelné, že takový zákon prošel navzdory stále zveřejňovaným informacím o rizicích geneticky modifikovaných plodin.

 

Běžná kukuřice je dvacetkrát výživnější než kukuřice geneticky modifikovaná

Dokument z roku 2012, nazvaný Nutriční analýza z roku 2012: Srovnání geneticky modifikované a geneticky nemodifikované kukuřice, uvádí řadu znepokojivých a významných rozdílů mezi oběma plodinami, přičemž žádný z nich není nijak překvapující. Analýza došla například k tomu, že geneticky nemodifikovaná kukuřice obsahuje mnohem více vápníku, hořčíku, manganu, draslíku, železa a zinku.

  • Geneticky nemodifikovaná kukuřice obsahuje 6130 ppm vápníku, zatímco geneticky modifikovaná kukuřice obsahuje 14 ppm – v geneticky nemodifikované kukuřici je 437krát více vápníku.
  • Geneticky nemodifikovaná kukuřice obsahuje 113 ppm horčíku, zatímco geneticky modifikovaná kukuřice obsahuje 2 ppm – v geneticky nemodifikované kukuřici je zhruba 56krát více hořčíku.
  • Geneticky nemodifikovaná kukuřice obsahuje 113 ppm draslíku, zatímco geneticky modifikovaná kukuřice obsahuje 7 ppm – v geneticky nemodifikované kukuřici je 16krát více draslíku.
  • Geneticky nemodifikovaná kukuřice obsahuje 14 ppm manganu, zatímco geneticky modifikovaná kukuřice obsahuje 2 ppm – v geneticky nemodifikované kukuřici je 7krát více manganu.

Pokud se týče energie, bylo zjištěno, že geneticky nemodifikovaná kukuřice obsahuje 3400krát více energie na jeden gram než kukuřice modifikovaná. Server NaturalNews dále uvádí, že nemodifikovaná kukuřice obsahuje dvacetkrát více živin, energie a proteinů než kukuřice modifikovaná.

 

Nutriční analýza z roku 2012

 

Geneticky modifikovaná kukuřice je také vysoce toxická

Není překvapením, že tato analýza dospěla k tomu, co už mnozí z nás vědí – že geneticky modifikovaná kukuřice je vysoce toxická. Zatímco nemodifikovaná kukuřice neobsahuje žádné chloridy, formaldehydy, glyfosáty (aktivní přísady nejúspěšnějšího herbicidu společnosti Monsanto s názvem Roundup) ani žádné jiné toxické látky, modifikovaná kukuřice toxiny doslova prolezlá.

Směrnice Úřadu na ochranu životního prostředí povolují maximální obsah glyfosátů v pitné vodě 700 částic na jednu miliardu, tedy 7 ppm. Tato hodnota je daným „stupněm ochrany, který vychází z nejnovějších vědeckých poznatků a který má zabránit potenciálním zdravotním problémům“. V Evropě je povolen ještě nižší obsah glyfosátů ve vodě, konkrétně 2 ppm. Podle analýzy geneticky modifikovaná kukuřice obsahuje 13 ppm – což je 18,5krát více, než „bezpečný limit“ Úřadu na ochranu životního prostředí.

Geneticky modifikovaná kukuřice také obsahuje nebezpečně mnoho toxických formaldehydů, konkrétně 200 ppm. Podle dr. Dona Hubera, uznávaného odborníka na geneticky modifikované plodiny, vyplývá z více studií, že už 0,97 ppm pozřeného formaldehydu je toxické pro zvířata. Geneticky modifikovaná kukuřice obsahuje 200krát více formaldehydu.

Biotechnologičtí giganti typu Monsanta opět přistiženi při lži

Monsanto už tvrdí celé roky, že geneticky modifikované potraviny jsou rovnocenné, nebo dokonce kvalitnější než potraviny nemodifikované. Nic však nemůže být vzdálenější pravdě. Díky mnoha studiím víme o rizicích geneticky modifikovaných plodin, jako je například zmíněná kukuřice, a také o nebezpečí ohromného množství pesticidů, které se při produkci GMO používají. Analýza z roku 2012 nám opět připomněla, že korporacím, jako je Monsanto, prostě nelze věřit a že tato společnost bude vždycky jen lhát v zájmu zisku a proto, aby postupně geneticky přetvořila svět.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  naturalsociety.com