Brněnským vědcům se podařilo jako prvním na světě potvrdit, že tažný paprsek známý například ze sci-fi filmů Hvězdné války či Star Trek funguje. Svůj objev zveřejnili v prestižním časopise Nature Photonics. Tažný paprsek (tractor beam) se ve vědecko-fantastické literatuře objevuje již od 20. let a známý všem, kdo někdy viděl jakýkoliv sci-fi film – stačí si představit loď Enterprise, jak paprskem světla do svých útrob doslova nasaje objekty či osoby.

Až dosud šlo o sci-fi, ačkoli teoreticky věda tento princip připouštěla. Vědci z brněnského Ústavu přístrojové techniky AV ČR ho realizovali a Nature Photonics o tomto jejich experimentu právě vydal článek.

„Zatímco princip, když laserové světlo před sebou tlačí objekty, je dobře známý a už ve vesmíru testován především jako levný pohon slunečních plachetnic, my jsme v mikrosvětě dokázali opačný princip. Tedy, že laserový svazek, který má neměnnou intenzitu v ose šíření, dokáže pohybovat částicemi i proti směru šíření světla, doslova tyto částice přitahuje ke zdroji světla, „vysvětluje prof. Pavel Zemánek, který v Ústavě přístrojové techniky stál v čele výzkumného týmu.

Tím však úspěch jeho týmu nekončí – experiment také potvrdil, že proud fotonů v laserovém světle dokáže objekty nejen přitahovat, ale také samovolně třídit a organizovat.

Výsledky experimentu tak nepotěšily pouze fanoušky sci-fi, ale hlavně vědce. Praktické využití v blízké budoucnosti se rýsuje zejména v biologii a medicíně, například k třídění různých druhů bakterií nebo buněk přímo v optickém mikroskopu. Vzdálenější vizí jsou např. mikroroboti, kteří se sami poskládají zapnutím světla a sami se přepraví na místo určení.

Zdroj: nature.com

]]>