Bývalý šéf Pentagonu Ashton Carter tvrdil, že americké kybernetické operace a vměšování do voleb nelze klást na roveň aktivitám Číny a Ruska. Carter v pátek v Davosu na Světovém ekonomickém fóru promlouval k debatnímu panelu věnovanému stavu kybernetického válčení.


Takže upřímně, tajné dodávky amerických zbraní syrskými protivládním skupinám, pokusy vytvořit kubánskou verzi Twitteru k podněcování disentu v této ostrovní zemi nebo ohlášené hacknutí íránských zařízení pro obohacování uranu za účelem zničení centrifug – údajně nejlépe známý případ státem vedeného aktu kybernetického válčení proti jinému státu, to vše spadá do stejné hodné kategorie. Ale na tomto panelu nepadl žádný válečný plán pro tyto země.

V tom je samozřejmě ještě spousta dalších věcí, které na tom panelu opomněli zmínit. Např. praktiky amerického zpravodajství při shromažďování vytěžitelného materiálu. Třeba ten útok WannaCry byl založen na uniklém nástroji vyvinutém NSA, nikoliv vytvořeném super-tajnou jednotkou kybernetického válčení Severní Koreje. Nebo skutečnost, že americká veřejnost je často nucena k důvěře své vládě, když ta prstem ukáže na jinou zemi a řekl: ‚To udělali oni.‘ Což je znepokojivé, vezmeme-li v úvahu, jaká se za nimi táhne historie falešných tvrzení, a skutečnost, že američtí experti na kybernetické válčení vědí jak podvrhnout falešný „digitální otisk prstu“, aby útok vypadal, jako kdyby přišel z Ruska nebo z Číny.
Nebo uvážíme-li zprávy, že Obamova administrativa nařídila nastražit „digitální bomby“, které budou nachystány vyřadit Rusku kriticky důležité infrastruktury, pokud se Washingtonu zachce.

Nese to s sebou ale i něco nechtěně dobrého – novou pěkně zábavnou konspirační teorii vyslovenou (nejspíš omylem) moderátorem Edwardem Felsenthalem, šéfredaktorem Mazinu Time. Ten si vzpomněl na falešný poplach na Havaji před útokem balistickou střelou, kdy řekl: „A co kdyby to bylo hacknutí? Počítám, že do jisté míry s určitostí nevíme, co to bylo.“