Autoři nové knihy o speciálních operacích CIA novinář Patrik Baab a bývalý poradce Pentagonu Robert E. Harkavy informovali v rozhovoru pro Sputnik Deutschland o okolnostech řady halasných politických vražd v Evropě koncem 20. století. Kniha Baaba a Harkavyho pod titulkem „V pavučině tajných služeb. Proč byli zavražděni Olof Palme, Uwe Barschel a William Colby?" se zakládá na reálných událostech kolem těchto halasných politických vražd, které nebyly dosud odhaleny.


Při práci na knize získali novináři přístup k tajným dokumentům sedmi tajných služeb, hovořili s jejich bývalými agenty a dotázali se expertů-toxikologů.

Podle Baabova názoru jsou vraždy švédského premiéra Olofa Palmeho, premiéra spolkové země SRN Šlesvicko-Holštýnsko a bývalého ředitele CIA Williama Colbyho navzájem spojeny. „Byli všichni tak či onak zasvěceni do otázek mezinárodního obchodu se zbraněmi v rámci skandálu Írán-Contras a tím či oním způsobem spojeni se CIA a tajnou armádou NATO zvanou Stay Behind", vysvětlil novinář.

Olof Palme vykonával v letech 1982 až 1986 funkci ministerského předsedy Švédska. V únoru 1986 byl zastřelen v jedné ulici ve Stockholmu. Podle slov autorů knihy podařilo se jim získat přístup k protokolu porady pracovníků štábu pro plánování tajných operací, který působil v rámci řídícího orgánu tajné armády NATO pod názvem Stay Behind v prosinci 1985. Z tohoto dokumentu vyvodili závěr, že Palmeho vraždu naplánovaly CIA a MI6 za účasti Stay Behind.


Pro uskutečnění plánu získaly bývalého tajného agenta z Íránu, který svého času absolvoval přípravu v CIA. Palme se snažil najít cestu ke sblížení se SSSR a vystupoval pro Evropu bez jaderných zbraní, což vyvolávalo u NATO obavy — a právě v tom spočíval podle slov agenta motiv vraždy.

Uwe Barschel byl premiérem spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko v letech 1982 až 1987. V listopadu 1987 bylo jeho tělo nalezeno v jednom ženevském hotelu. Vyšetřováním byl pověřen hlavní vyšetřovatel prokuratury města Lübecku Heinrich Wille, avšak podle jeho slov oficiální úřady tento případ velmi rychle „zamluvili" a prohlásili, že politik spáchal sebevraždu.

„To je prostě nemyslitelné: premiér německé spolkové země zemřel v zahraničí za nevyjasněných okolností, a nikoho to nezajímá", řekl na prezentaci knihy bývalý vyšetřovatel. Willemu se podařilo zjistit, že Barschel měl zcela oficiální kontakty se CIA a informoval o tom Spolkový úřad pro ochranu ústavy.


„CIA Barschela opatrovala. Po ukončení studia pracoval Barschel v notářské kanceláři. A prostřednictvím této notářské kanceláře se na objednávku, anebo alespoň za mlčenlivého souhlasu CIA uzavíraly dohody o obchodu se zbraněmi ve světovém měřítku", vysvětlil Baab.

Podle jeho slov v případě Barschela jde právě o vraždu, přičemž se na ní podílely americké tajné služby. Jako důkaz uvádí skutečnost, že lékař, který prováděl pitvu těla Barschela, „byl sám dvojím agentem CIA", a jeho úsudek o příčinách smrti nebyl správný. Toxikologické výzkumy poukazují přitom na to, že Barschel byl zavražděn, soudí Baab.

William Colby, který byl ředitelem CIA v 1970. letech, zahynul v roce 1996 v důsledku nehody na vodě, jak tvrdí oficiální verze.

„William Colby založil ve Švédsku, které vyzdvihuje na první místu neutralitu, tajnou armádu NATO Stay Behind", prohlásil Baab. V souvislosti s tím zachovával až do smrti řadu kontaktů ve Švédsku. Byl mezi nimi také pracovník CIA a organizace Stay Behind, který řídil jako první vyšetřování Palmeho vraždy, dodal novinář.

Smrti Palmeho, Barschela a Colbyho mohou být zařazeny mezi tajné operace tajných služeb, jimž se v CIA říkalo „cílevědomé vraždy", tvrdí autoři knihy. Přitom v CIA využívali často pro plnění podobných úkolů svého druhu „subdodavatelů", aby ukryli vlastní podíl na těchto vraždách.

Zdroj: snews.com