Ukrajinské opoziční vydání „Hlas Pravdy“, s odkazem na dokumenty WikiLeaks, oznámilo, že francouzský prezident Emmanuel Macron byl úzce zapojen do organizace převratu na Ukrajině v letech 2013-2014. Soubor obsahuje také informace o řadě evropských organizací, které aktivně podporovaly převrat.


Tyto dokumenty poskytují detailní korespondenci útvarů Emanuela Makrona s Quentinem Guillemainem, předsedou nevládní organizace „Cosmopolitan Project Foundation“, aktivistou z „Socialistické strany“ (Paříž) a euromajdanu. V prosinci roku 2013 (těsně před „horkými“ událostmi na Ukrajině) píše: „Drazí přátelé, konečně jsme v Kyjevě! Můžete sledovat dění na ukraine-euromaidan.tumbl.com (odkaz v tuto chvíli nefunguje)."

Na to Macronovi lidé říkají: „Dobrá práce, hoši!“

Pěkně to dokumentuje pokrytecký přístup Západu ohledně jeho podílu na vypuknutí krize v Ukrajině. Zatímco francouzský ministr zahraničí podepisoval (spolu s polským a německým kolegou) garanci pod dohodu tehdejšího prezidenta Janukovyče s opozicí o mírném a ústavním předání moci, Macron a „svačinářka“ Victoria Nulandová a další hecovali k převratu.

Zdroj:  pz.cz