Po sobotních útocích teroristů v Londýně americký prezident Donald Trump vyzval k obnovení platnosti svého dekretu, který zakazuje občanům šesti převážně muslimských zemí vstup do USA, informovala agentura DPA. „Musíme být prozíraví, ostražití a tvrdí. Potřebujeme, aby nám soudy dali zpět naše práva. Potřebujeme cestovní zákaz jako dodatečnou úroveň bezpečnosti!“ napsal Trump na sociální síti Twitter.


Ještě předtím vyjádřil podporu Londýnu a Británii a ujistil, že Spojené státy udělají cokoliv, aby jim pomohli. „Jsme s vámi. Bůh vám žehnej,“ napsal Trump ve svém tweetu.

Administrativa prezidenta Trumpa požádala ve čtvrtek Nejvyšší soud, aby obnovil zákaz vstupu do země pro občany šesti převážně muslimských zemí. Ministerstvo spravedlnosti v žádosti argumentovalo, že federální odvolací soud v Richmondu ve Virginii udělal několik chyb při rozhodování o Trumpově listině. V USA bude podle resortu bezpečněji, jestliže tento zákaz začne platit.

Odvolací soud v Richmondu koncem května potvrdil březnové rozhodnutí federálního soudce z Marylandu, který platnost Trumpovo vyhlášky pozastavil pro důvodné podezření, že je namířen vůči muslimům. K tomuto závěru dospěl na základě prohlášení z dob Trumpovo předvolební kampaně, čímž se ztotožnil s argumenty Americké unie občanských svobod (ACLU). Podle nálezu odvolacího soudu je prezidentův dekret zřejmě v rozporu se zákazem náboženské diskriminace zakotveným v americké ústavě. Uplatnění zákazu by podle soudu způsobilo nenapravitelné škody mnoha lidem po celých Spojených státech.

Trump svým dekretem ze dne 6. března na 120 dní zastavil přijímání uprchlíků a na 90 dní zakázal vydávat nové víza občanům ze šesti převážně muslimských zemí, konkrétně ze Sýrie, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu. Šlo přitom už o upravenou verzi lednového dekretu, ve kterém původně figuroval i Irák. Jeho platnost zablokovaly americké soudy po sérii žalob.

Zdroj: theguardian.com

Loading…