Součástí výbušných událostí posledních dnů je i příběh jednoho zadrženého podezřelého Libanonce (údajně obchodníka se zbraněmi, drogami, mocí atd. v Čechách a pěti Čechů, údajně unesených a najednou zázračně objevených v Libanonu. To, co probíhá našimi závislými masovými sdělovacími prostředky, ale i komentáře na nezávislých serverech, lze nazvat jedním slovem – bramboračka. Veřejně komentované utajované informace – jak by ne, v tomto případě je utajeno i to, že to je utajeno – hovoří o selhání zpravodajských služeb a o léčce, kterou nastražila libanonská tajná služba, aby získala možnost zachránit svého agenta, před vydáním do USA. Je to tak neuvěřitelné, až se to zdá pravděpodobné. Píše v komentáři Jaroslav Salivar, bezpečnostní expert.


S teroristy se přeci zásadně (ne)vyjednává. Spekulace (a nyní už skutečnost) o propuštění libanonského špióna a jeho nevydání spojencům do USA, skutečný účel návštěvy amerického velvyslance u premiéra, připravované přijetí premiéra prezidentem USA, kanonáda z Hradu, volební kampaň atd. – to vše jsou indicie, které ukážou, kde skutečně bude pravda. Naštěstí se ji nikdy nedozvíme celou, protože by se také nakonec mohlo ukázat, že to je ještě daleko horší, než se to jeví. Proč?

Komentáře hovoří o selhání tajných služeb a komunikace mezi nimi. Faktem je, že zpravodajskou činnost v ČR od doby ministra Bašty nikdo nekoordinuje. Každá zpravodajská služba má jiný kontrolní mechanismus a jiného politicky odpovědného šéfa. Nezávislá kontrola zpravodajských služeb u nás neexistuje (na což upozorňujeme dlouhodobě), stejně jako neexistuje jasné, zákonem dané, vymezení věcné a teritoriální působnosti jednotlivých tajných služeb. Systémově je to zcela špatně, ale nikomu to nevadí a tak se vedou převážně (ne)odborné a (ne)moudré diskuse v Parlamentu maximálně na téma zvýšení jejich rozpočtů a zvýšení jejich pravomocí. Těch zřejmě není nikdy dost a většina voličů to, bohužel, ocení.

Navíc, i bystrý laik, poučený pouze z médií, ví, že plk. Beroun (dřívější zpravodajský atašé v USA), dnes ředitel Vojenského zpravodajství – odešel z civilní rozvědky ne zrovna v nejlepším. Jeho příchod do VZ byl vynucen hnutím ANO (spolu s týmem dr. Lásky a dalšími bezpečnostními odborníky) a vyvolal v bezpečnostní komunitě ne nevýznamné pnutí. Jakpak asi může dnes vypadat vzájemné sdílení informací?

[quote align="center" color="#999999"]