Jak informovala nedávno organizace Human Rights Watch, ukrajinská armáda nasadila kazetovou munici při ostřelování doněckých obytných čtvrtí, čímž porušila mezinárodní pravidla vedení války. Západní média o tom neinformovala. Proto je tak důležité spatřit na vlastní oči, co se ve skutečnosti děje na Ukrajině. Tady je interview očitého svědka ukrajinských událostí italského antropologa Elisea Bertolasiho, který se nedávno vrátil do vlasti po návštěvě Donbasu.


Byl jsi na Ukrajině a spatřil všechno na vlastní oči, můžeš o tom vyprávět?

Viděl jsem občanskou válku, válku s bombardéry, srážkami mezi vojáky, nepřetržitým vzájemným ostřelováním. Je to opravdová válka.

Upřesni, kdo na koho střílí?

Lidé, s kterými jsem mluvil, mi ukazovali vybombardované domy ze strany západu, kde má pozice ukrajinská armáda. Bomby letěly z téhle strany, směr útoku byl jasný. Prosili mne, abych si toho zvlášť všiml, abych pochopil skutečný stav věcí. Existuje přece mýtus, že „separatisté“ sami sebe bombardují, aby pak obvinili kyjevskou vládu. Ale není to pravda.

Kdo tedy válčí?

Na jedné straně je ukrajinská armáda, na druhé síly domobrany, většina těchto lidí byli horníci. Ale chopili se zbraně, aby hájili zemi, která je jejich vlastí, aby ubránili svoji identitu. Jsou mezi nimi lidi různého věku, od dvaceti do šedesáti let, a nejen z Donbasu, ale také z jiných ukrajinských oblastí. Mluvil jsem s několika chlapci z Kyjeva, kteří přišli, aby se na místě vyznali, co se ve skutečnosti děje v Donbasu. A zůstali válčit na straně domobranců.

Viděl jsi tam ruské vojáky?

Ruské vojáky, tedy příslušníky ruské armády, nemluvím o dobrovolnících, jsem neviděl nikde, v žádném oddílu domobranců. Chci to zvlášť zdůraznit. Mají tam dobrovolníky z různých ruských regionů, ale je to jejich vlastní volba.

Jak reagovali domobranci a obyvatelé, když viděli Itala, který přišel, aby spatřil tragické události v Donbasu?

Domobranci se mne snažili všemožně chránit, občas přitom riskovali vlastní život. Prosili mne, abych natočil s nimi rozhovor, aby mi vyprávěli svůj příběh. Viděl jsem tam také ženy, které šly do války. Mnozí dobrovolníci nechali doma vzkaz, že odjeli na služební cestu do Moskvy, aby se jejich rodiny o ně nebály.

Proč sis vůbec vydal do těchto nebezpečných míst?

Na Západě se dnes velmi málo mluví o těchto událostech. Chtěl jsem to spatřit, abych poznal pravdu. Chtěl bych, aby se válka na Ukrajině co možná nejdřív skončila. Válka je zkáza. Je to nekonečná slepá ulička, jsou to lidské útrapy. Jenže sotva to v nejbližší době skončí.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru