Nadměrná konzumace mastných ryb zvyšuje riziko předčasné smrti o 50 %. Zjistili to švédští vědci. (Foto: Pixabay)


Odborníci dlouhodobě sledují výživu sedmdesátníků, uvádí MedicalXpress s odkazem na studii publikovanou v časopise AMA Network Open.

Experimentu se zúčastnilo více než tisíc lidí.

Desetileté sledování ukázalo, že dobrovolníci s nejvyšší hladinou polychlorovaných bifenylů (PCB) umírali o 50 % častěji než ostatní rizikové skupiny.
Zdůrazňuje se, že PCB obsahují převážně mastné ryby (zejména losos a sleď), a také masné a mléčné výrobky.

Odborníci jsou přesvědčeni, že by spotřeba těchto potravin měla být umírněná.

Publikace uvádí, že autoři nezohlednili rizikové faktory spojené s kardiovaskulárními onemocněními: vysoký krevní tlak, cukrovku, kouření, obezitu a zvýšený cholesterol.

Zdroj:  medicalxpress.com