Zdrojem olivového oleje jsou olivy, zdrojem arašídového oleje je podzemnice olejná, zdrojem slunečnicového oleje jsou semena slunečnice, zdrojem kokosového oleje jsou kokosové ořechy a zdrojem řepkového oleje jsou semena řepky.

V Česku a na Slovensku se jedná o jeden z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných olejů na vaření. Přesto existuje několik dobrých důvodů k tomu, abyste se řepkovému oleji vyhýbali.

Šikovnému marketingu a přesvědčivým reklamním kampaním se bohužel podařilo úspěšně přesvědčit miliony lidí po celém světě, že když jde o vaření, řepkový olej je vlastně zdravou volbou.

Používá se také v mnoha potravinách a zejména ve věcech, jako jsou margaríny či zpracované potraviny.

Zde následují důvody, proč byste se řepkovému oleji měli raději vyhýbat:

1. Insekticidy jsou špatné pro vaše zdraví

Dobře vím, co si zřejmě myslíte: zemědělci po celém světě postřikují své plodiny pesticidy, co je tedy na tom, když postřikují i svá pole s řepkou?

Nuže, v první řadě vám radím, abyste se drželi co nejdále od jakýchkoliv chemicky ošetřených potravin. K tomu však nyní ale nesměřuji.

Ve skutečnosti říkám to, že pozoruhodně dobrým pesticidem je i samotný řepkový olej. Je vlastně hlavní ingrediencí mnoha „nechemických“ pesticidů.

2. Téměř všechen řepkový olej se vyrábí z geneticky upravených plodin

Geneticky upravené potraviny jsou dnes stejně kontroverzní jako v minulosti. Současná genetická modifikace umožnila zemědělcům dosahovat podstatně vyšší úrody než kdykoliv předtím.

Když vezmeme v úvahu, že světová populace rok od roku roste, mnozí jsou přesvědčeni, že modifikované plodiny nám pomohou vyhnout se potenciálnímu nedostatku potravy v budoucnosti. To je však opět sporné.

Ať tak nebo onak, tím vším se nyní zabývat nebudu, ale řeknu tolik, že dělám všechno, co je v mých silách, abych se vyhnul konzumaci geneticky upravených potravin.

Pro mě je to jeden z důvodů, abych se vyhýbal řepkovému oleji. Více než 90 % veškerého řepkového oleje se vyrábí z geneticky upravených plodin.

Používal bych tedy řepkový olej vyrobený z těch 10 % plodin, které nebyly modifikovány? Určitě ne, to však vysvětlím trochu později, když se podíváme na třetí důvod, proč je nejlepší se tomuto oleji vyhnout.

3. Prodávaný řepkový olej je hydrogenovaný olej

Všechny oleje na vaření, které nejsou „lisovány za studena“, nebo „extra panenské“ oleje, jsou rafinované. K tomuto procesu typicky patří odstraňování klovatiny, bělení a dezodorizace.

Také k němu patří vysoké teploty a použití některých dosti nepříjemných chemických látek, některé z nich jsou možné karcinogeny.

I když se rozhodneme chemické látky ignorovat, nemůžeme uniknout faktu, že proces rafinace způsobuje, že z oleje se stává hydrogenovaný olej, který obsahuje trans-mastné kyseliny poškozující zdraví.

Shodou okolností jsou trans-mastné kyseliny nesmírně škodlivé pro kardiovaskulární zdraví, způsobují záněty v těle a ty zas podporují rakovinotvorné procesy.

Dobře, když jsme se nyní podívali na tři důvody, proč se vyhnout řepkovému oleji, pojďme se na něj podívat blíže:

Co je řepkový olej?

Olej, který získáváme ze semen hroznů, je očividně hroznový olej. Olej, který získáváme z kukuřice, je kukuřičný olej, takže řepkový olej určitě pochází ze semen řepky. A je proto zdravý?

Nuže, ne tak docela. V minulosti se řepkový olej nepoužíval v potravinářském průmyslu. Místo toho se používal hlavně jako lubrikant v průmyslovém sektoru.

Časem si však začal nacházet cestu do potravního řetězce lidí.

Nicméně, protože je tak toxický, zasáhl americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) a v roce 1956 ho oficiálně zakázal. Prohlásil totiž, že díky jeho vysoké hladině kyseliny erukové není bezpečný k lidské spotřebě

Genetická modifikace řepky olejné

V 70. letech minulého století pěstitelé objevili způsob, jak geneticky modifikovat řepku, což jim zase umožnilo vyrábět olej s menším množstvím kyseliny erukové.

Při zmenšeném podílu kyselině erukové se olej považoval za bezpečný k lidské spotřebě a původně se prodával jako „LEAR olej“ (Low Erucic Acid Rape; tedy řepkový s nízkým obsahem kyseliny erukové).

Z marketingových důvodů byl však název později změněn jen na „řepkový olej“.

Zatímco se podařilo snížit obsah kyseliny erukové pomocí genetické modifikace, zvýšilo se i množství kyseliny olejové. Toto byl ale další důvod k obavám, neboť kyselina olejová se dávala do souvislosti s více zdravotními problémy, jako jsou:

  • zpomalený růst (zakázaná v dětské výživě)
  • abnormality krevních destiček
  • poškozování volnými radikály
  • zvýšené riziko vzniku některých druhů rakoviny

Krátký pohled na geneticky modifikované potraviny

V přehledu z roku 2011, sestaveném z 19 různých studií týkajících se savců, které byly krmeny geneticky modifikovanou sójou a kukuřicí po dobu 90 dní, se zjistilo, že geneticky upravené potraviny mohou narušovat činnost ledvin a jater.

Přehled byl zveřejněn v publikaci „Environmental Studies Europe“ a uvádí se v něm, že ve zmíněných testech se funkčnost ledvin snížila až o 43,5 % a činnost jater o 30,8 %.

Opravdu chcete vystavovat své zdraví tomuto druhu rizika?

Jednoduše řečeno, zdravý životní styl a řepkový olej jednoduše nejdou dohromady. Jsou dostupné mnohem lepší možnosti, jako jsou organický extra panenský olivový olej; organický, za studena lisovaný kokosový olej; máslo nebo přepuštěné máslo ghee pocházející z mléka od volně se pasoucích krav atd.

Potřebujete ještě nějaké další důvody k tomu, abyste se vyhýbali řepkovému oleji?

Kdybyste je chtěli najít, vážně bych vám doporučil vyhledat si je přes Google. Ručím vám za to, že se řepkovému oleji budete brzy vyhýbat jako čert kříži.

Není zřejmě nad domácí vepřové sádlo či kokosový tuk? Jaké máte zkušenosti vy?