Studie zjistila, že libové červené maso je dobré pro zdraví střev a srdce

Ve světě, kterému stále více dominuje rostlinná strava a rétorika proti masu, nabízí průlomová studie z Purdue University osvěžující protipól. (Foto: Flickr / ilustrační)
Vědci zjistili, že konzumace libového červeného masa v rámci vyvážené stravy může významně prospět střevní mikroflóře a zdraví kardiovaskulárního systému.
Zjištění publikovaná v odborném časopise Nutrients zpochybňují názor, že červené maso je ze své podstaty škodlivé, a zdůrazňují význam konzistence stravy pro dlouhodobé zdraví.
Výzkum, který vedl Dr. Wayne Campbell, profesor výživy na Purdue University, zkoumal vliv „cyklického stravování“ na střevní mikrobiotu a zdraví srdce.
Účastníci studie dodržovali zdravou stravu západního typu, která zahrnovala denní dávku 100 gramů libového červeného masa, například hovězího nebo vepřového.
Během tří kontrolovaných cyklů vědci pozorovali, že pokaždé, když účastníci začali konzumovat tuto stravu, jejich střevní mikrobiota se změnila na příznivější složení a zlepšily se kardiovaskulární ukazatele, včetně snížení špatného LDL cholesterolu.
„Pokaždé, když účastníci přijali zdravý stravovací režim, jejich střevní mikrobiota se změnila na příznivější složení, kardiovaskulární markery, jako je LDL cholesterol, se zlepšily a byly důsledně spojeny se změnami ve složení střevních bakterií,“ vysvětlil Dr. Campbell.
Tato studie navazuje na rostoucí počet důkazů o tom, že střevní mikrobiom hraje klíčovou roli v celkovém zdraví, zejména v kardiovaskulárním zdraví. Zjištění naznačují, že libové červené maso, které je v moderním stravovacím diskurzu často očerňováno, může být cennou součástí vyvážené stravy. Samozřejmě za předpokladu, že je konzumováno zodpovědně.
Zdroj: naturalnews.com