Rtuť je chemický prvek přirozeně se vyskytující ve vzduchu, vodě a půdě. Pro lidský organismus je toxická, ačkoliv se nachází i v některých rybách. Experti nyní uvedli, konzumace jakých ryb může být pro člověka nebezpečná. (Foto: Pixnio)


La Vanguardia píše, že se podle studie Harvardovy univerzity v důsledku rostoucí teploty světového oceánu začala zvyšovat koncentrace rtuti v rybách a korýších.

„Rtuť poškozuje nervový systém jen v takovém případě, pokud je užívána ve velkých dávkách. Obecně se nachází hlavně v těle velkých dravců,“ cituje odborníka na výživu a psychologa Alejandra Veru InoSMI.

Podle studie Univerzity Murcia se nejvíce rtuti nachází ze všech Evropanů mezi Španěly, kteří jsou známí svou láskou k pokrmům z mečounů. Španělská agentura pro bezpečnost potravin nedoporučuje takové ryby, stejně tak i žraloka a tuňáka, pro děti a těhotné ženy.

Mezi ryby, které mají v těle rtuť, odborníci zařadili kromě mečouna, tuňáka a žraloka i štiky, velryby či makrely.

Podle některých vědců se však většina rtuti odstraní během přípravy samotného pokrmu. Kromě toho jsou takové ryby bohaté na látky jako je selen a tuky, které jsou pro člověka prospěšné, potlačují totiž škodlivé účinky rtuti. I přes tuto skutečnost by se však velké množství takových ryb konzumovat nemělo.