Jediný rakouský výrobce je v současné době pod tlakem: protože chléb v plechovkách je v době krize žádaným produktem. (Foto: Flickr)

„Denně dostáváme až 300 objednávek od soukromých osob a několik objednávek z obchodů pro přežití. Jsme v provozu 16 hodin denně, šest až sedm dní v týdnu“ – v pekárně Deiser v dolnorakouském Bádensku je právě hlavní sezóna.

Pozadí: podnik mistra pekaře Christiana Deisera je jediným v Rakousku, který vyrábí chléb v plechovkách. A to je produkt, který je v době krize obzvláště žádaný.

Není divu, že pečivo v plechovkách, které se vyrábí podle vlastního receptu, je vynikajícím nouzovým přídělem. O tom se přesvědčila i rakouská armáda, která je jimi zásobována od začátku roku 2021.

Celozrnný žitný, smíšený žitný a bílkový chléb i čokoládový koláč vydrží nejméně deset let.

A i když na pultech rakouských supermarketů není ani stopy po prázdnotě, chléb pro nejhorší případ by měl mnohé uklidnit vzhledem k těžkým časům.

„Vysmívali se nám jako podivínům, ale teď jsme schopni vyrábět soběstačně a dostáváme na to spoustu dotazů,“ říká pekařka.

Zdroj: kurier.at