Americký ministr obrany Jim Mattis během zasedání Komise vedení Bílého domu předložil předběžnou verzi nového plánu Pentagonu na rychlou porážku Islámského státu v Iráku a v Sýrii, řekl 28. února mluvčí Pentagonu námořní kapitán Jeff Davis. Tento plán obsahuje vytváření „ničivých dopadů“ na tuto teroristickou organizaci. …


Podle Davise vyzývá tento dokument všechny složky americké vlády, diplomatické, finanční a zpravodajské prvky národní moci stejně jako agentury kybernetické bezpečnosti, aby se sjednotily a zintenzivnily společné aktivity. Tento plán je trans-regionální a je zaměřen na porážku takových teroristických skupin jako Al-Kaida a ISIS po celé planetě. Rovněž navrhuje vytvoření amerického vojenského kontingentu v Sýrii a odříznutí teroristů od financování.

Návrhy Pentagonu však po bližším prozkoumání vyvolávají spoustu provokativních otázek a asi si vyslouží ostrou kritiku.

V první řadě někteří Západní experti říkají, že zvýšení amerických vojsk v Sýrii nepřispěje k nastolení bezpečnosti a stability v této zemi. Naopak, povede to k vyšší eskalaci napětí a ke zhoršení bezpečnostní situace. Zkušenosti z Afghánistánu a Iráku naznačují, že to není dobrý nápad.

Do Sýrie už bylo odesláno asi pět set amerických vojáků včetně US SOF. Analytici si myslí, že s realizací navrženého plánu by jejich počet vzrostl až na pět tisíc. To by mohlo vést ke ztrátám na životech a materiálu, a to ani nemluvě o možném odmítnutí účasti na mírových jednáních. Mluvíme zde o několika opozičních skupinách zaměřených proti Spojeným státům jako je Ahrar al-Sarqiya.

Zadruhé jsou tu pochybnosti o efektivitě protiteroristického úsilí bývalé Obamovy administrativy. Americká sněmovní komise Domácí bezpečnosti už více než jednou referovala o zdrojích a možných metodách jak bránit nárůstu příjmů pro teroristy.




Loading...