Skvrna je jedna z největších v historii Severní Dakoty. Farmář v Severní Dakotě objevil jeden z největších úniků ropy, jaký byl kdy zaznamenán. Stalo se to během toho co sklízel pšenici a dosloval popsal jak „něco vyvěralo ze země.“ …


Farmář Steve Jensen uvedl , že cítli zápach ropy již pár dní před tím, co tato skvrna pokryla jeho kombajny. Ropa „chrlila a bublala šest stop vysoko“ řekl v rozhovoru pro CBS News. Z podzemního potrubí, které patří společnosti Tesoro Corp´s se vylilo více než 20 600 barelů ropy. To je čtyřikrát více než způsobil výbuch potrubí v březnu 2013, což způsobilo evakuaci více než 20 domů v Arkansasu.

Naštěstí pro obyvatele Severní Dakoty je toto potrubí ve vzdáleném rohu v severní části a nejbližší dům je půl míle daleko a bylo také uvedeno, že nedošlo k žádné kontaminaci vody. Žádná zvířata ani lidé nebyli zraněni.

Tesoro Logistic vydalo prohlášení ve kterém uvádí, že porušená část ropovodu byla vypnuta. 

„Ochrana a péče o prostředí jsou nezbytnou složkou našich hodnot a hluboce litujeme jakéhokoliv dopadu, který byl způsoben majiteli pozemku" uvádí CEO Tesoro Greg Goff v prohlášení. „Budeme pokračovat neunávně na plné nápravě škod způsobených v této oblasti.“

Společnost uvádí, že vyčištění bude stát okolo 4 milionů dolarů a že "je to kompletně v pořádku a pod kontrolou" v důsledku toho, že je zde přirozená vrstva jílu, který je 40 stop tlustý pod místem, kde ropa unikla a díky tomu se tak zabránilo kontaminaci vody. 

Eric Haugstad, ředitel pro Pohotovostní plánování a mimořádné události řekl, že zde byla malá dírka o velikost čtvrtiny palce v trubce staré 20 let. Tato trubka vede 35 mil z Tiogy k železnici blízko kanadských hranic. Společnost prošetřuje co mohlo být příčinou.

Wayde Schafer, mluvčí Severo-dakotského The Sierra Clubu, řekl, že únik je příkladem nedostatečného dohledu, ve stavu ropného rozvoje v posledních letech.

„Potřebujeme více inspektorů a více transparentnosti“, řekl Schafer. „Není to pouze veřejnost, kdo není informovaný, ale také úřady nemají ponětí o tom, co se děje a to není dobré.“

Bohužel pro farmáře, bude toto pole nepoužitelné po pěknou řádku let.

Alexis Henning

Zdroj:  trueactivist.com