Americký ministr zahraničí John Kerry při svém odchodu uznává, že Rusko zlomilo průběh války vojenskou akcí v Sýrii a nedovolilo extremistům dobýt Damašek a zničit režim. A uvedl to naprostém rozporu s tvrzením svého kolegy ve vládě – šéfem Pentagonu Ashtonem Carterem, který nedávno trval na tom, že Rusko nebojovalo s extremisty islámského státu , ale jen s protiasadovskou „umírněnou“ opozicí.


Prohlášení Kerryho, že Putin vstoupil do války v Sýrii také proto, aby extremisté nedobyli celou zemi, je zcela ojedinělé!

„Když přišel Putin, přišel nejen podpořit Asada, ale také kvůli tomu, že Islámský dobyl velká území. Radikální extremisté si podmanili velké Asadovy plochy a jeho situace se zhoršovala. A proto se domnívám, že se Írán a Rusko rozhodly, že je třeba ho podpořit a zachránit ho, aby extremisté nakonec neobsadili celou zemi,“ prohlásil Kerry v rozhovoru pro televizi MSNBC.

„A nemůžu říct, že v té době bylo jedno, že An-Nusra a IS a vybudování předmostí k postupu na Damašku k jeho dobytí. Klíčové je, zda Putin změnil situaci? Ano, spolu s Íránem a Hizballáhem, stejně jako s těmi subjekty, které se soustředily okolo opozice,“ poznamenal.

Nicméně dolnil, že konflkt v Sýrii není možné vyřešit vojenskými prostředky a vyslovil se pro pokračování vyjednávání jak v Ženevě, tak v Astani. Ty by měly umožnit vybudovat jednotnou, stabilní a mírovou Sýrii. Podle Kerryho je to dlouhá cesta a Putin „bude potřebovat mezinárodní společenství nejen k dosažení tohoto cíle, ale také, aby nakonec pochopil, jak obnovit zemi, zcela zničenou válkou“.

Zdroj:  nbcnews.com, pz.cz/a>