Jedním z nejdůležitějších výsledků vlády prezidenta Baracka Obamy je pocit, že USA už není vládnoucí světovou velmocí. V nových reáliích je možné Ameriku ignorovat, píše komentátor Bloomberg Leonid Beršidskij ve sloupku na webových stránkách agentury. V popředí nové tendence jde Rusko: tento týden se v Moskvě sešli ministři zahraničních věcí RF, Íránu a Turecka, aby projednali plány, týkající se Sýrie. USA na setkání pozvány nebyly, uvádí novinář.


Na základě výsledků jednání ministři přijali prohlášení, podle něhož jsou jejich země ochotny stát se garanty dohody mezi syrskou vládou a opozicí. V prohlášení se také uvádí, že všechny ostatní země, „ovlivňující situaci v Sýrii", se mohou připojit k této iniciativě.

Podle slov komentátora jsou výzvy takového typu to, co jsou Američané zvyklí dělat, když místo studené války nastoupil mír na americký způsob. Dnes tři země pocítily, že mají dost sil, aby na sebe vzaly vedoucí úlohu v oblasti, kde hrozí nejspíše největší nebezpečí pro Západ — Islámský stát.

„Rusko není proti jednání s USA a nejednou se snažilo diskutovat s Amerikou v Sýrii. Ale bez výsledku, a to i proto, že v Obamově vládě nikdy neexistovala jednota v otázce, jestli má cenu jednat s Putinem", uvádí Beršidskij.

„Turecko, Saúdská Arábie a Katar nemusí zrazovat USA, aby mohly vést jednání s Moskvou samostatně. Ale zároveň nepovažují za nutné připojovat Ameriku k jednání", předpokládá komentátor.