Dva a půl tisíce Evropanů plánuje pochod do Aleppa, mávajíc bílými vlajkami během tři měsíce trvající, 2000 mil dlouhé demonstrace proti v Sýrii probíhající občanské válce. Pro letošní stejně jako pro minulý rok byl charakteristický ohromný proud lidí na sever do Evropy, z nichž mnozí jsou Syřané prchající před bombami jak Assada, tak od opozičních frakcí.


Ale skupina Evropanů se rozhodla, že se vydá na túru opačným směrem, aby tak s touto válkou, která je teď už ve svém pátém roce, skoncovali.

„Neseme tyto bílé vlajky, aby se celý svět dověděl naše poselství: Co je moc, to je moc. Tato válka musí skončit!“ říká tato skupina ve svém manifestu.

Tento pochod, který odchází na poslední vánoční den 26. prosince z Berlína, zorganizovala žurnalistka Anna Aboth.

„Měla jsem večeři se syrskými ženami, které znám z uprchlického střediska, a ty mi ukazovaly fotky spousty lidí, kteří zemřeli,“ řekla BBC. „Lidé jako já v bezpečných zemích, už to nejsou schopni dál snášet, a v tomto vidíme šanci věci změnit.“

„Uprchlíci, kteří o tom slyšeli, říkají, že jestli jsme ochotni vzdát se svého pohodlného života, abychom to udělali, tak je to skutečná demonstrace.“

Přesná trasa pochodu se ještě bude muset finalizovat, skupina ale odejde z Německa přes Českou republiku, pak půjde přes Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Makedonii, Řecko a Turecko, než nakonec vstoupí do Sýrie.

Právníci už ve všech zemích na trase připravují papíry k usnadnění hraničních přechodů na trase. „Jestli nás nikdo nezastaví, tak to celé projdeme,“ řekla Alboth.