Dav 150 000 muslimských protestujících v pátek vyrazil do ulic Jakarty v Indonésii, aby volal po trestu smrti pro křesťanského guvernéra této metropole. Srážky po těchto protestech vedly k smrti jednoho člověka a zranění dalších dvanácti, uvádí indonéská policie. Skupiny islamistů zlořečili guvernérovi Basouki „Ahok“ Tjahaja Purnamovi za „urážku islámu“ poté, co tento guvernér poukázal, že ten verš koránu, co údajně zakazuje muslimům volit nemuslimské vůdce, je lež.


Demonstranti během pochodu nesli transparenty požadující, aby tento představitel byl popraven za rouhání.

„Naše poselství je jasné: pokud nebude dnes vyhlášen za obviněného ze zločinu, tak nepřestaneme, dokud k tomu nedojde,“ řekli organizátoři. „Zatím máme naplánované třídenní manévry. Naléháme na všechny muslimy v celé Indonésii, aby povstali ve svých vlastních regionech.“

Trasu pochodu zajišťovalo asi 20 000 policistů a vojáků ze strachu, aby nevypukly násilnosti. Policie zastavila dav, aby nevstoupil do obytného komplexu, kde guvernér Purnama v severní Jakartě bydlí, palbou slzného plynu do zástupů.

Pan Purnama jako křesťan a etnický Číňan v této nejlidnatější muslimské zemi byl už vystaven dvěma útokům na sebe a skupiny skalních islamistů protestují proti jeho vládě už od jeho zvolení v roce 2014.

V pátečním pochodu se odráží podobné velké demonstrace v mnoha dalších městech vyvolané radikální Frontou obránců islámu (FPI), tj. muslimskou skupinou, která si přeje uvalit na Jakartu zákon šaría.

Velká Indonéská rada Ulema (MUI) se usnesla, že guvernérovo prohlášení zakládá skutkovou podstatu rouhačství a orgány ochrany zákona by jej měly vyšetřovat, ovšem tvrdí, že do organizace těchto protestů zapojeni nejsou.