‚Vidíte to s Filipínami, které se teď po letech a letech a letech poohlíží po Rusku a Číně,‘ řekl pan Trump. Příznivci republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa demonstrují v Aréně válečného memoriálu kraje Cambira v Johnstown, Pa AP. Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump tvrdil, že různé země se proti Spojeným státům obrací, protože ‚svět nenávidí našeho prezidenta‘.


Pan Trump řekl příznivcům v Johnestownu v Pennsylvánii, že „slabé USA“ pod vedením Baracka Obamy znamenají, že takové země jako Filipíny opouští desítky let se táhnoucí úzká spojenectví s Amerikou, aby se přidaly k Číně.

Řekl: „Svět nenávidí našeho prezidenta. Svět nás nenávidí. Viděli jste, co se stalo s Filipínami po letech a letech a letech.“

„Teď se poohlíží po Rusku a Číně, protože nemají ze slabé Ameriky dobrý pocit.“

Pan Obama minulý měsíc po kontroverzním vystoupení nového prezidenta, co jej nazval „zkurvysynem“, schůzku s Rodrigo Dutertem zrušil. Pan Duterte ve čtvrtek vyhlásil, že „Amerika je ztracená“ a volal po užších vztazích s Ruskem a s Čínou místo se Západem.

Pan Duterte promlouvající na státní návštěvě v Číně řekl: „Jedinou nadějí Filipín z hlediska ekonomiky je, když k vám budu upřímný, Čína.“

„Tato návštěva Číny je definujícím okamžikem mého prezidentství.“