Svět dosáhl nebezpečné hranice, je potřeba se zastavit a pokračovat v dialogu. Jeho ukončení bylo největší chybou, domnívá se první a poslední prezident SSSR Michail Gorbačov. „Myslím si, že svět dosáhl nebezpečné hranice. Nechtěl bych nabízet konkrétní návody, ale chci říct, že se musíme zastavit. Je potřeba obnovit dialog. Jeho ukončení bylo největší chybou," řekl bývalý sovětský vůdce v rozhovoru pro RIA Novosti.


Podle jeho názoru je třeba vrátit se k hlavním prioritám: omezení jaderných zbraní, boji proti terorismu a odvrácení ekologické katastrofy.

„Ve srovnání s těmito výzvami ustupuje všechno ostatní do pozadí", ujistil Gorbačov.

„Teď jsou vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy zhoršené a vládne v nich napětí. Došlo ke kolapsu vzájemné důvěry. Svůj názor už jsem několikrát říkal, je nutné obnovit rozhovory celého programu jednání a neomezovat se jen na regionální problémy. Především v jaderné problematice. Mluvit dnes o postupu k bezjadernému světu je samozřejmě těžké. To si musíme upřímně přiznat. Ale nezapomínejme, že pokud budou existovat jaderné zbraně, je tu riziko jejich použití. V důsledku nějaké nehody, vinou technického selhání nebo na příkaz šílence nebo teroristy. A následky si můžeme představit. Kromě toho jsou naše země podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní povinny jednat o jejich snížení až po úplnou likvidace. Takže cíl světa bez jaderných zbraní není utopií, ale důležitou nutností. Ale toho může být dosaženo pouze v případě demilitarizace politiky a mezinárodních vztahů," řekl Gorbačov.