Letadlová loď Admirál Kuzněcov se vydá na dlouhé tažení do Středomoří s celou výzbrojí a plným leteckým křídlem, sdělil RIA Novosti náčelník námořního letectva ruského válečného námořnictva, generálmajor Igor Kožin. Ministr obrany Sergej Šojgu včera sdělil, že se Admirál Kuzněcov stane tento podzim součástí pohotovostního seskupení ruské flotily v Středozemním moři.


„Bude mít celé spektrum letadel a vrtulníků nařízené ministrem obrany. Všechno, o čem bylo přijato rozhodnutí, se na něm bude nacházet," řekl Kožin v odpovědi na otázku, jestli mají být na lodi Admirál Kuzněcov rozmístěny nejnovější stíhačky MiG-29K a vrtulníky Ka-52Ka. 

Dodal, že všechna plánovaná na letadlové lodi opatření byla splněna a „všechno zahájí službu."

Nařízené křídlo letadlové lodi Admirál Kuzněcov se skládá z palubních letounů Su-33 a Su-25 a rovněž vrtulníků Ka-27/ Ka-29.

Dnes tu absolvuje zkoušky nový letecký oddíl stíhaček Mig-29Ka a vrtulníků Ka-52Ka. Délka paluby lodi Admirál Kuzněcov činí 306 metrů, šířka 75 metrů, výtlak má 60 tisíc tun.

Dálka plavby při rychlosti 29 uzlů činí 3850 mil, při rychlosti 14 uzlů 8417 mil (přes 15 tisíc kilometrů). Posádka má 1960 členů,včetně 518 důstojníků a 210 mičmanů.