Koktejl z brexitu, migrační krize a možného bankovního kolapsu se může stát pro Evropskou unii smrtelným a světový finanční systém stojí na prahu nových kataklyzmat, prohlásil v rozhovoru pro italské noviny Corriere della Sera americký investor George Soros. „Evropské unii hrozí po brexitu smrtelné nebezpečí," řekl Soros. Dodal, že Evropa může přežít pouze tehdy, pokud se změní do takového svazku, ke kterému by se v Londýně chtěli připojit, a ne dělat brexit.


Migrační krize se zpomalila, podle jeho slov, poté, co byla uzavřena balkánská cesta, není ovšem dobré si myslet, že situace zůstane stabilní, dokonce i pokud se nyní zdá, že Evropané nejsou proti migrantům. Vláda v Itálii a dalších evropských zemích musejí ukázat reálnou připravenost řešit obecné problémy, ke kterým vedla politika Evropské unie ve vztahu k běžencům. „To je plně otázka politické vůle. EU má nějaké zdroje, které je možné využít. Pokud se to nyní neudělá, když Evropská unie stojí na hraně života a smrti, tak kdy tedy," ptá se finančník.

Nepovedený převrat v Turecku pouze zvětšuje nejistotu v bezpečnostních otázkách. Erdogan se vydal na cestu smíření s Ruskem. Je možné, že si přeje stát se prostředníkem mezi Evropou a Ruskem, říká článek. „Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem je v každém případě příliš nespolehlivý základ pro novou politiku EU vůči běžencům," myslí si Soros. 

Aby Evropská unie přežila, musí rychle přijmout výjimečná opatření, myslí si miliardář. Hlavně musí být zformován jasný rozdíl mezi EU a eurozónou.

Evropskou slabinou je podle názoru Sorose Itálie, její banky potřebují rychlé ozdravení. Navrhuje k sanaci přitáhnout institucionální investory a soukromým nahradit ztráty. Kromě toho za nezbytnou podmínku pro přežití Evropy investor označuje bezpodmínečné dodržování disciplíny a pravidel bankovního svazu.