Německá vláda hodlá poprvé od roku 2006 obnovit Bílou knihu, sbírku doporučení v politice národní bezpečnosti. Tento dokument ministerstva obrany byl upraven ostatními silovými strukturami a byla v něm vykonána řada změn, včetně ohledně Ruska: Moskva není od nynějška považována za partnera, ale soupeře, píše Die Welt. Podle mínění autorů dokumentu, podemílá Rusko hranici mezi válkou a mírem. „Moskva prosazuje své zájmy násilnými metodami a svévolně mění zaručené mezinárodním právem hranice, proto ohrožuje světový řád v Evropě, jenž vznikl po skončení studené války," praví se v dokumentu.


Stojí v něm rovněž, že se „Rusko odvrací od Západu, prohlubuje strategické soupeření a aktivizuje vojenskou činnost na vnějších hranicích Evropské unie."

Zvláštní znepokojení autorů vzbuzuje „použití digitálních komunikací na ovlivnění veřejného mínění, počínaje neoficiální kontrolou diskusí na sociálních sítích a konče manipulováním informacemi v zprávách."

To vše, jak soudí, silové orgány, může mít vážné následky pro Německo, poněvadž „bez základní změny kurzu bude Rusko v dohledné budoucnosti představovat výzvu bezpečnosti našeho kontinentu," stojí na závěr v Bílé knize.

    Zdroj: welt.de