Více a více západních vůdců a médií kritizuje ruské akce v Sýrii.  Nedávné události kolem ruské operace v Sýrii, 5. Mezinárodní bezpečnostní konference v Moskvě a ofenzivy syrských vládních vojsk v Aleppu opětovně rozpoutaly kritiku jak západních médií, tak vůdců. Julia Smirnova z Die Welt Moscow přišla s odsuzujícím sloupkem týkajícím se posledních událostí.


Podle jejího názoru „je zřejmé, že Rusko je na svou přítomnost v Sýrii hrdé. V halách moskevského hotelu ‚Ukrajina‘ hosté bezpečnostní konference prahli po fotkách ze Sýrie – ruských sapérů v Palmyře, Syřanů mávajících ruskými vlajkami a vztyčujících portréty Putina a Assada nad hlavy nebo ruských bojových letounů v akci.“

No, je zřejmé, že Rusko má cosi, na co může být hrdé. Po absenci této země ve velkých geopolitických hrách po pádu Sovětského svazu dostala Syrská kampaň Rusko ‚zpět do hry‘. V těch slovech se ukazuje i závist, protože je to poprvé, kdy jsou cizí vojska lidmi na Středním východě vítána a chválena. Nikdo nemával americkými vlajkami při jejich operacích v Iráku a v Afghánistánu.

Tato sloupkařka rovněž dodala: „Ve Washingtonu rostou obavy, že ty dva měsíce dohody o příměří mezi stranami Syrské občanské války dosažené s Ruskem by se mohly strašlivě zvrhnout. Opoziční aktivisté hlásí, že syrský režim zmobilizoval vojska na severu země kolem Aleppa. Boje pokračují, jako by nikdo nikdy ani o nějakém příměří neslyšel. V pátek bylo podle aktivistů v Aleppu zabito přes sto lidí.“

Washington není jediný, kdo si dělá starosti. Francie před pár dny přišla s prohlášením, které odsuzuje syrskou ofenzivu v Aleppu. Navíc ministr zahraničí USA John Kerry vyjádřil své obavy z toho, že k okrajům Aleppa byla vyslána ruská těžká artilerie. Přiznal sice, že ve městě jsou teroristé Fronty al-Nusra, konstatoval však, že jsou tam i opoziční síly, což by mohlo skoncovat s tím vratkým příměřím.

Podle jeho slov syrská vládní vojska nebudou schopna rozlišit mezi militanty al-Nusra a militanty z opozice.

Proč to?

Podívejme se, o jakých skupinách to Kerry mluví. Několik těch velkých jsou Jaysh al-Islam a Ahrar ash-Sham. Kerry měl pravdu, že syrské síly nebudou moci odlišit takovou opozici od Fronty al-Nusra, protože ti prostě dělají ty samé věci. Rusko tento týden přišlo v OSN s prohlášením požadujícím, aby i tyto dvě skupiny byly přidány na oficiální seznam teroristických skupin. Není žádným překvapením, že ruský požadavek nepřinesl žádný výsledek.

Jediné, co vidíme, je rostoucí kritika ruských akcí v Sýrii, které ve skutečnosti tuto zemi zachránily před úplným uchvácením teroristickými skupinami, které jsme viděli např. v Libyi. Opět to vyvolává otázky proč? Proč, když byl Západ tak vyděšený Islamistickým státem, tak teď, když Rusko zastavilo rozběh ISIS, tito vůdci západních zemí a jejich média kritizují ruskou a syrskou vládu?

Odpověď je velice jednoduchá – za všemi těmi „opozičními skupinami“ stojí ty samé západní země a vůdci. To oni dělali barevnou revoluci v Sýrii ke svržení Assada a k vytvoření chaosu na Středním východě a Rusko jim teď jejich plány zarazilo. Samozřejmě, že Rusko budou obviňovat za všechno a budou ho nadále kritizovat, ale ani Putin, ani Šojgu, ani Lavrov se ničím z toho nebudou znepokojovat a budou pokračovat v podpoře Assada a svých zájmů v Sýrii.

Zdroj: southfront.org

  • JEDINEČNÝ NECENZUROVANÝ ČASOPIS VĚDOMÍ, KTERÝ SI ZASLOUŽÍ PODPORU. PRO VELKÝ ZÁJEM ČTENÁŘŮ NOVĚ V PRODEJI V SÍTÍCH GECO TABÁK.