Podle právních zástupců pěti mužů obžalovaných ze spoluúčasti na teroristických útocích 11. září zničila americká vláda potají důkazy, které potvrzovaly, že jsou dotyční nevinní. 11. května požádali právní zástupci soudce Jamese Pohla o uzavření případu potom, co vláda zatajila důkazy. Soudce v únoru obhajobu informoval, že zajistí náhradní důkazy a obhajoba podala žádost o oficiální zachování těchto důkazů, s čímž soudce souhlasil. Alespoň to tak vypadalo.


„V únoru se ale dozvěděli, že před asi dvaceti měsíci vydal soudce Pohl tajný rozkaz, a odvrátil se tak od svého původního rozhodnutí,“ uvedl deník Times. „Když zjistili, že vláda stihla důkazy zničit, neměli již šanci rozhodnutí napadnout.

Situace vyvolala podezření, že se soudce Pohl „paktoval s vládou“. Podle deníku Times mohly mít původní zničené důkazy spojitost s vojenskými věznicemi řízenými CIA, které fungují v Thajsku, Polsku, Rumunsku, Litvě a Afghánistánu a v tajné základně v Guantánamu. 

Obvinění pravděpodobně zbrzdí nadcházející líčení plánované od 30. května do 3. června. Případné zdržení by bylo jen dalším z dlouhé řady přerušení tohoto výkonu údajné spravedlnosti.

Zničené důkazy totiž nejsou jediným sporným bodem v tomto přelíčení. V roce 2014 vyjádřili právní zástupci Mohammeda a ostatních čtyř mužů podezření, že jsou obžalovaní sledováni FBI. Jednalo se i o vnějším zásahu do procesu.