NATO nedokáže rozmístit ve východní Evropě síly rychlého nasazení (Spearhead force) v případě možného konfliktu s Ruskem, píše Financial Times s odvoláním na zdroj v alianci. Dva vysoce postavení zástupci aliance řekli zmíněnému listu, že skupina čítající 5 tisíc mužů, která může být do akce zapojena po vyhlášení poplachu v pobaltských zemích nebo Polsku, bude „mimořádně zranitelná". Rozhodnutí Moskvy rozmístit v Kaliningradské oblasti své zbraně je pro NATO spojeno se značným nebezpečím, píše Financial Times.


„Rusko má protiletadlové a protilodní komplexy pozemní a mořské dislokace, kromě toho pak bojová letadla rozmístěná v Kaliningradské oblasti a dalších ruských regionech, které dokážou pokrýt obrovská území", sdělil novinám zástupce NATO.

Na začátku května prohlásil šéf Pentagonu Ashton Carter, že NATO posuzuje možnost rozmístění čtyř praporů v pobaltských zemích a Polsku.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že Moskva na to bude reagovat vytvořením tří nových divizí. A experti nevyloučili, že Rusko může přesunout k západním hranicím operativně taktické komplexy Iskander-M a vybavit lodě a ponorky Baltské flotily raketami Kalibr.

Ruské vedení mnohokrát zdůrazňovalo, že nemá zájem na stupňování konfrontace s aliancí, je ale připraveno reagovat na akce Západu adekvátně.