O proslulém trestním stíhání „ruské mafie“ v Španělsku bylo třeba dávno natočit seriál. Pobřeží Costa del Sol a Costa Blanca neustupují krásou italskému, vily, paláce a golfová pole v okolí Marbelly a Alicante snad předčí sicilská. Také život „ruské mafie“ je zřejmě mnohem bohatší a zajímavější než jakýkoli seriálový scénář.


 

Námět pro reality show

V polovině devadesátých let přicházejí do Španělska „kriminální celebrity" a prostě bývalí nebo uprchlí trestanci z Ruska: jedni se skrývají před soudem, jiní před pronásledováním mafie.

Bohaté přesídlence (nejen z Ruska) pohostinně vítají. Kupují tu nemovitosti a byznys, pak zase prodávají přes vlastní firmy komerční nemovitosti, vily, apartmá, věnují se investování do stavebnictví, asimilují.

A to všechno se děje na velkolepém pozadí: jachty v přístavu Banus, vily v Marbelle a Alicante, přepychové paláce v Altea-Hills, osamělé hotely na Baleárských ostrovech. Spolu s tím samozřejmě také povinná v těchto případech narkotická doupata, prostitutky ze zemí našeho bližního zahraničí, ilegální kasina, ilegální dělníci na stavbách a farmách (většinou z Ukrajiny), chůvy, uklizečky, majitelé realitních kanceláří — zase z postsovětského prostoru.

Po každé další transakci jsou „špinavé peníze" stále čistší, samotné společnosti jsou několikrát prodávány přes nastrčené firmy.

Podobné transakce s nemovitostmi se konaly v Alicante, Barceloně, Malaze, na Mallorce, kdežto „vyprané" peníze byly přepraveny do daňových rájů, do Panamy a Lichtensteinu.

Španělské právní orgány přitom podezírají místní „ruskou mafii" ze styků s vysokými úředníky a strážci pořádku RF.