Americký prezident Barack Obama učinil další prohlášení týkající americké role „pořádku“ v dnešním světě. Podle Obamy, jsou to Spojené státy, které by měly stanovit „pravidla hry" v globální ekonomice. Tento názor vyjádřil šéf Bílého domu v článku pro noviny The Washington Post. „V asijsko-tichomořském regionu Čína minulý týden diskutovala s dalšími zeměmi o regionálním hospodářském partnerství, … které nebude bránit nekalé konkurenci … bránit svobodný a otevřený internet, … nemůže poskytnout práva americkým tvůrcům, umělcům a filmařům … Naštěstí má Amerika svůj vlastní plán,“ napsal Obama ve svém článku.


„Právě Spojené státy měly stanovit tón a napsat pravidla. Právě USA musí učinit rozhodnutí. A zbývající země by měly hrát podle pravidel, které ustanoví Spojené státy a její partneři, a ne naopak …,"  zdůraznil Obama s náznakem, že Čína do seznamu partnerů nepatří.

Tím seznamem je smlouva o Transpacifické spolupráci (TTP), která zahrnuje 12 zemí asijsko-tichomořeského regionu.

O podobnou smlouvu usilují Spojené státy s Evropskou unií (TTIP), která však vyvolává nejen pochybnosti, ale i přímo odpor mnoha Evropanů. Nejen, že je vyjednávaná tajně, ale, jak zveřejnil deník Süddeutsche Zeitung, obsahuje pro Evropu radikální snížení spotřebitelské ochrany. Navíc se tak děje na základě praktického vydírání Spojenými státy – například hrozbou omezení dovozu evropských automobilů, pokud se na Starém kontinentě neuplatní americké geneticky modifikované potraviny nebo hormonálně upravené maso atd.. Jestli toto jsou ona Obamova americká „pravidla“, kterými hodlá imperiálním tlakem přepsat evropské právo, pak je na místě více než zdrženlivost a vznášet znepokojivé dotazy a tlačit na blazeované evropské lídry.