Na tom, že USA aktivně odporují možnému vystoupení Velké Británie z EU, není nic divného, protože evropská integrace byla od počátku americkým projektem, píše The Telegraph. Podle odtajněných americkým MZV spisů, financovala americká rozvědka založení Evropské unie již od poloviny minulého století. Například, v jednom z dokumentů z 26. července 1950 je obsažena informace o kampani za účelem prosazení Europarlamentu. Iniciátorkou memoranda byla Správa strategických služeb, jež je předchůdkyní CIA, připomíná vydání.


USA věnovaly přitom vždy zvláštní pozornost Velké Británii, jejíž účast v eurointegraci byla pro ně prioritní, píše autor článku.

Jak vyplývá ze zveřejněných údajů, spolupracovala CIA s „otci zakladateli" EU a využívala je jako pomocnou sílu.

Americká rozvědka usilovala o zachování závislosti Evropy na Washingtonu a všemožně se snažila zabránit EU v nalezení alternativních zdrojů financování, zdůrazňuje vydání. Jak připomíná autor článku, docházelo v průběhu budování spojené Evropy také k nedopatřením. Například, v nařízení z 11. června 1965 byly viceprezidentovi Evropského společenství poskytnuty pokyny ohledně prosazení projektu měnové unie.

V dokumentu se zdůrazňovalo, že je třeba vyhýbat se debatám do té doby, kdy se rozhodnutí o jejím založení nestane nevyhnutelným. Jak svědčí dějiny, nebyl tento přístup příliš moudrý, s ohledem na dnešní situaci s dluhovými a deflačními léčkami a hromadnou nezaměstnaností na jihu Evropy.

„V určitém smyslu jde o dokumenty ze starých dějin. Jenže ukazují, že americký „stát v státě" uvázl v tom po krk," uzavírá The Telegraph.

Zdroj: telegraph.co.uk