Od vydání Blackfish v roce 2013 je SeaWorld (Mořský svět) pod nesmírným tlakem od angažovaných spotřebitelů a aktivistů za práva zvířat, aby skoncovali se svým programem chovu kosatek a vypustili tyto savce zpět do divočiny. V listopadu vedení tohoto mořského parku zahájilo kroky v tomto směru, když oznámilo, že SeaWord v San Diegu v Kalifornii do roku 2017 ‚utlumí‘ využívání těchto dravých velryb. Ač byl tento krok uvítán, obecná veřejnost to pořád nechápe tak, že toho je dost.


Proto 17. března 2016 SeaWord oznámil, že končí s programem chovu kosatek a přechází do útlumu VŠECH cirkusových vystoupení těchto obrovských mořských savců. Poslední generace kosatek bude nadále pro veřejnost přístupná, ale jen při přírodních setkáních.

BBC News hlásí, že tento park souhlasil, že už nebude sbírat žádné další mořské savce z divočiny a zahájí partnerství s Lidskou společností Spojených států (HSUS). „Poslední generace“ kosatek se do divočiny nevrátí (protože by podle této společnosti „nejspíš uhynuly“), ale budou žít ve vylepšeném prostředí.

Ředitel HSUS Wayne Pacelle v prohlášení uvedl, že tato skupina bude s parkem poté, co přijal „hru měnící závazek“ skoncovat s chovem kosatek v zajetí, spolupracovat na široké škále záležitostí ochrany zvířat.

Parky SeaWord se do roku 2019 zcela přerodí.

Tento mořský park prohlašuje:

„Ve všem se bude odrážet přirozený světa a budeme se soustřeďovat na výzkum, vzdělávání, péči a úctu, což je v souladu s naší misí prosazovat blahobyt a zachování těchto krásných stvoření.“

Do roku 2016 všechny parky na Floridě, v Texasu a v Kalifornii utlumí své programy chovu kosatek a show s těmito dravými velrybami.

Zdroj: trueactivist.com