Spojené státy, které se dříve snažily kontrolovat veškeré procesy na Středním východě a v Evropě, se náhle odvrátily od spojenců a zaměřily se na „čistě americkou" sféru vlivu, píše evropské vydání. Evropa ani země Středního východu nemají počítat s podporou Spojených států v boji proti terorismu, píše Atlantico. Současný prezident Barack Obama usiluje o obnovení vztahů s Kubou, a kandidáti na post hlavy státu Hillary Clintonová a Donald Trump je nepravděpodobné, že příjmou vážné kroky k boji proti Islámskému státu.


Teroristický útok v Bruselu ukázal, „jak se Obamova Amerika odvrátila od Evropy a Středního východu, zaměřením na „čistě americkou sféru vlivu". Evropa, která je na pokraji zhroucení v důsledku možného vystoupení Velké Británie z EU, migrační krize, ekonomického útlumu a četných teroristických útoků, již nemůže počítat s podporou Washingtonu, uvádí se v článku.

„USA se staly symbolickými, dokonce neznatelnými, na pozadí hluboké krize, která sužuje svět a předpoklady pro změnu nejsou…." konstatovaly noviny.

V případě, že nový americký prezident bude kandidátka Demokratické strany Hillary Clintonová, současnou zahraniční politiku to nezmění. Bude u ní „více gest", ale stěží více akce, tvrdí Atlantico.

Postoje možného amerického prezidentského kandidáta Donald Trump také ukazují revizi zájmů Washingtonu. Když už mluvil o boji proti teroristické organizaci Islámský stát, dal „miliardář jasně najevo, že Spojené státy nebudou riskovat kvůli ochraně Blízkého východu a Evropy.

„Generálové z Pentagonu nedávno řekli, že pro boj proti Islámským státem v Iráku je nutné dalších 20 000 – 30.000 lidí. Pro mne by bylo složité poslat tolik našich vojáků. Jsem připraven dát ostatním zemím v regionu silnou leteckou podporu, ale netlačil bych na ně, aby posílali své vlastní vojáky proti IS … ," řekl Trump v rozhovoru pro The Washington Post.

Podle amerického miliardáře se Spojené státy musí zaměřit se na řešení domácích problémů, případně reformovat NATO, jehož koncepce ochrany Evropy již není relevantní a je pro Ameriku příliš drahá. To samé platí pro ochranu Jižní Koreje a Japonska.

„Amerika je unavena z toho, že světovým policistou. Trump je ochoten vzdát se této úlohy, a to i v případě, že Spojené státy budou zbaveny části svého vlivu,“ uzavírá autor materiálu.

Zdroj: pz.cz