Turecká nákladní loď „LIRA“ plnou parou vrazila do podpěry mostu stavěného přes Kerčský průliv. K incidentu došlo 19. března, ale teprve teď o tom hlásí FlashCrimea podrobné informace s odkazem na Ruské federální dálnice „Taman“. „Tato nákladní loď se natlačila do podpěry dočasného pracovního překlenovacího přemostění, které bylo postaveno mezi ostrovem Tuzla a plavebním kanálem,“ uvedlo personální ředitelství.


Žádný člen posádky na palubě nebyl v důsledku tohoto incidentu raněn, ale jeden z pilířů mostu (č. 80) byl zcela zničen, další (č. 79) byl téměř zničen a několik dalších bylo těžce poškozených (dva vymezovací pilíře byly zničeny a na dvou podpěrách se opravovala vychýlení).

Škody ze srážky turecké lodi na dopravu kusového nákladu Lira s opěrou dočasného mostu v Kerčském průlivu byly odhadnuty na 120 milionů rublů. Informuje o tom web arbitrážního soudu Rostovské oblasti.

V zprávě se uvádí, že jde o předběžné výpočty společnosti SGM-Most, která pracuje na projektování a výstavbě mostu, jenž má spojit Krym s Krasnodarským krajem.

Společnost se obrátila na soud se žádostí o zatčení lodi. Arbitráž shledala žádost odůvodněnou a vykonala zatčení. Lira se nachází v přístavu Taganrogu.

19. března prorazila loď, která se plavila pod panamskou vlajkou, opěru mostu č. 2. Ta byla zbořena a druhá může mít skrytá poškození. Byly rovněž zničeny dva majákové piloty. Nákladní loď, která směřovala z Černého moře do Taganrogu, řídil turecký občan.

Zdroj: southfront.org