turecko rozšiřuje pomoc militantům bojujícím v sýrii proti ypg Nová kurdská frakce uvnitř Svobodné syrské armády chce zabírat území od skupiny IS, ale zároveň bránit silám YPG (Kurdské lidové ochranné jednotky), aby ty nezabraly další území podél turecké hranice. Přišly zprávy, že v Sýrii se zformovala nová kurdská frakce známá jako Vnukové Salahadina. Tato skupina má jméno po vůdci kurdských muslimů z 12. století a už si vybojovala několik vesnic zpod kontroly IS v pohraničním regionu mezi Jarabulus a Azaz.


Na tom by nebylo nic mimořádného, kdyby se zároveň nestavěli proti svým kolegům také kurdským militantům YPG, aby ti tento pohraniční region nezabrali pod svou kontrolu. Hrozby, že zaútočí na síly YPG, když se nestáhnout z území zabraných opozičními rebely během postupu provládních sil v severní Sýrii minulý měsíc vyvolaly obavy z možnosti „Kurdské občanské války“.

Velitel skupiny Vnukové Salahadinovi jménem Mahmoud Abu Hamza řekl, že tuto skupinu podporují jak USA, tak Turecko, protože tato skupina je považována za součást mezinárodní koalice bojující proti teroristům Islamistického státu.

Podle Hamzy je Turecko nepodporuje zbraněmi, to dělají Spojené státy. Zpočátku měli ve skupině asi 600 bojovníků a byli převážně ze syrské provincie Aleppo, většina z nich z města Afrin.

Ve svém prohlášení pro MEE pokračuje tím, že Vnukové Salahadinovi tam bojovali už roku 2013, skupina byla ale později rozpuštěna a její bojovníci se přidali k jiným skupinám rebelů. Hamza řekl, že hlavním důvodem k novému zformování této skupiny, bylo to, aby mohli konfrontovat militanty YPG. Ty obvinil, že straní syrské vládě a podněcují napětí mezi Kurdy a Araby.

„Kurdové v Afrinu jsou našimi lidmi a my nikomu nedovolíme, aby je někdo zneužíval k obraně režimu. Není to kvůli tomu, že jsou to Kurdové, ale kvůli tomu, že jsou to agenti režimu a Rusů,“ řekl Hamza.

Říká, že YPG jsou proti Kurdům a že pouze chtějí rozdmýchávat sektářskou válku mezi Araby a Kurdy. A Vnukové Slahadina nemohou dovolit, aby k tomu došlo.

„To bude začátek osvobození zbytku kurdských oblastí. Daesh bude z této oblasti vyhnaná už velice brzy a vyhnaná bude z celé Sýrie,“ dodal.

Rovněž je známo, že YPG kontroluje enklávu kolem Kobane a dále na východ podél turecké hranice a když od IS uchvátí pohraniční pás Azaz-Jarabulus, tak chtějí vytvořit rozsáhlý kurdský federální region. Hlavním požadavkem Kurdů v Sýrii je federalismus ale tomu, aby se v Sýrii vytvořil kurdský federální region, rozhodně odporuje Turecko. Aby tento postup zastavilo, ostřeluje Turecko YPG stejně jako podporuje tyto skupiny rebelů v severním Aleppu, řekl místní kurdský činitel Idris Nassan.

Ale i když Mahmoud Abu Hamza potvrdil, že dostávají své zbraně od USA, tak američtí činitelé podporu pro Vnuky Salahadinovi popírají a i to, že by tato skupina byla příjemcem amerických zbraní.

„Poté, co jsme to ověřovali u našich sil, které provádí misi ‚Poradenství a pomoci‘ určené syrské opozici na Linii Marea, tak tito Syny Slahadinovi neznají,“ řekl MEE mluvčí americké koalice proti IS plukovník Christopher Garver.

Jasně potvrdil, že neexistuje žádná skupina tohoto jména, která by dostávala od Spojených států munici.

O tom, že situace zdaleka není perfektní, vypovídá i fakt, že kurdská regionální vláda v severním Iráku také vycvičila asi 3000 syrských kurdských bojovníků Peshmerga, aby se přidali k bojům proti IS v Sýrii, a když se tito do Sýrie vraceli, tak jim to YPG zablokovala, k čemuž dochází uprostřed obavy z vnitřních rozbrojů mezi rivalizujícími Kurdskými skupinami.

Podle zprávy syrské Kurdské národní rady (KNC), která je součástí syrského opozičního bloku, který se pokoušel YPG a jejich politickou složku stranu Demokratické unie (PYD) přesvědčit, aby těmto bojovníkům dovolila vstup do Sýrie na základě dohody o zabránění bojů mezi rivalizujícími kurdskými skupinami.

Bahjat Bashir, který je členem KNC a účastníkem Ženevských rozhovorů jako součást syrské opozice, přiznal, že nemá žádný vliv na Vnuky Salahadinovi a že ti nemají žádný vztah k brigádě Salahadin, patřící jen Peshmerze z Rojavy.

Tisková agentura Hawar, která podporuje YPG obvinila KNC z podpory útoků Tureckem podporovaných skupin proti YPG a kurdským civilistům v Aleppu, ale KNC tato nařčení popírá.

Bahjat Bashir řekl, že oni nikdy nepodporovali ostřelování civilistů jakoukoliv silou obecně a že nikdo nemá důkaz, aby mohl tvrdit opak.

Mario Andrijasevic

Zdroj: southfront.org