Jedna z nejslavnějších Francouzek 20. století, návrhářka Coco Chanel byla za druhé světové války agentkou německé rozvědky. Dosvědčují to zveřejněné archívní dokumenty tajných služeb z té doby, informuje Associated Press. Mezi dokumenty ve spisech Coco Chanel je i dopis anonymního zdroje v Madridu, adresovaný francouzskému odboji, sdělila agentura. Hovoří se v něm o tom, že Chanel, kterou pokládali za „podezřelou", byla v letech 1942-43 milenkou a agentkou barona Hanse Günthera von Kluga, který působil jako vojenský přidělenec na německém velvyslanectví a byl podezírán z agitační a výzvědné činnosti.


Německá rozvědka (Abwehr) zaregistrovala Coco Chanel jako svou agentku, řekl Frederic Kugener, zodpovědný za uskladnění archívu francouzských tajných služeb, a upřesnil přitom, že mohla být zdrojem informací nebo mohla vykonávat pro Němce určitou práci. Není ovšem známo, jestli o tomto svém statusu věděla sama madam Chanel.

Když vypukla válka, Coco Chanel uzavřela svůj dům módy i obchody. Po tom, co byl zatčen její synovec, spojila se s německými úřady, a po osvobození Francie byla obviněna z kolaborantství a vypovězena ze země.

Historici už dříve podezírali Chanel z toho, že nejen že předávala Abwehru různé informace, ale vyznamenala se i ve více než deseti špionážních misích.