Rusko posílilo své letecké seskupení v Sýrii. Na letiště Hmeimim dorazily z letiště Taganka u Astrachaně čtyři Su-24 spolu s Il-78 pro tankování za letu. Ruské letecké seskupení teď tudíž sestává z: 4 Su-35S, 4 Su-30SM, 4 Su-27SM, 12 Su-34, 32 Su-24, 12 Su-25, 15 Mi-8, 12 Mi-24, 1 Tu-214R. Na toto letiště byly údajně vyslány i průzkumné a bojové vrtulníky Ka-52, neexistují ale žádné spolehlivé informace o jejich syrských aktivitách. 28. února Syrská arabská armáda (SAA) se svými spojenci po týden trvajících střetech s ISIS a al Nusra v této oblasti znovu otevřela zásobovací trasu do Aleppa. Hlavními silami při této operaci na Planinách Khanasser byl Tygří síly SAA, Republikánská garda a Hezbollah.


29. února zahájily údajně síly loajalistů po osvobození Al-Hammam vojenskou operaci na venkově Al-Hammam. Hlavním cílem těchto akcí je rozšířit nárazníkovou zónu kolem silnice Ithriyah-Khanasser.

Mezitím Al-Nusra se svými spojenci včetně Harakat Ahrar Al-Sham zahájila ofenzivu u vesnice Harbinefseh ležící v provincii Hama u řeky Orontes. Boje tam dále probíhají.

Minulý týden 27. února do Sýrie vstoupilo v provincii Raqqah z Turecka asi 100 militantů. Tato skupina byla posílena asi 250 lidmi a zabrala severní část Et-Tell-al-Abiyada (82 km severně od města Raqqah). Tyto manévry militantů probíhaly s palebnou podporou tureckého dělostřelectva. Kurdské jednotky však tyto militanty z města vytlačily a zablokovaly je v Munbatih.

27. února bylo zaznamenáno 6 útoků minomety a salvovými raketomety na obytné čtvrti Damašku. Zabiti byli 2 civilisté a 8 zraněno. K palbě docházelo z oblastí Dzhaubar a Východní Ghouta, které okupují tzv. „umírnění rebelové“, kteří jsou na US seznamu těch, kdo se připojili k režimu zastavení palby.

Čtvrti al-Ganta, al-Telb a Nakhtah během víkendu podepsaly dohody o zastavení palby a o průchodech pod kontrolou vládních vojsk. Také ruské středisko mírových sborů vedlo 49 vyjednávání se zástupci ozbrojených formací. Probíhají přípravy k podepsání dokumentů ve 47 čtvrtích.

[quote align="center" color="#999999"]