„Ruské a syrské síly zintenzivnily svou kampaň proti rebely drženým oblastem kolem Aleppa, které je pořád ještě domovem asi 350 000 lidí a humanitární pracovníci říkají, že toto před válkou největší syrské velkoměsto by už brzy mohlo padnout.“ Najdete něco špatného na tomto citátu z dnešního článku Reuters? Tady je ten problém: „Mohlo by brzy padnout“ naznačuje, že Aleppo je na pokraji podlehnutí nepřátelským silám. Tak tomu ale není. Ono je už v nepřátelských rukou a je v nich už dost dlouho. Co by Reuters měla říci, je toto: „Mohlo by být brzy osvobozeno.“


Ač bychom byli první, kdo přizná, že Bashar al-Assad není právě tím nejbenevolentnějším vůdcem v historii státnictví, můžete se vsadit, že většina Syřanů by si přála, aby tato válka nikdy nezačala, a kdybyste se zeptali těch, kdo uvízli v Aleppu, jaká je jejich kvalita života teď, v porovnání s tím, jaká byla v roce 2009, tak je nám dost jasné, že ti obyvatelé nejsou nijak zvlášť zamilovaní do života pod mišmašem rebelů, kteří teď to město kontrolují.

Každopádně Rusové s Íránci Aleppo obklíčili, a jakmile „padne“ (abychom citovali Reuters), bude to pro opozici dost velké sousto. Nebo přinejmenším pro tu „umírněnou“ opozici. A Saúdové s Turky to vědí.

A také John Kerry, který by zoufale chtěl obnovit uvázlá mírová jednání v Ženevě. Problém pro US a jejich regionální spojence je jednoduchý: pokud Rusko s Íránem opozici smetou na bitevním poli, tak už není třeba žádných mírových rozhovorů. Assadova vláda bude obnovena a bude to prostě tak. ISIS bude sice ještě operovat na východě, ale to je problém, který Moskva s Teheránem vyřeší krátce nato, co budou hlavní městská centra země zabezpečena.

Jak jsme uvedli v sobotu, Rijád s Ankarou jsou extrémně znepokojené, že to pětileté úsilí o svržení Assada jim brzy zkolabuje a je to až tak, že už v Saúdské Arábii a v Turecku vypustili i zkušební balónky s pozemními vojsky. Rusové a Íránci za svou stranu už naznačili svou ochotu diskutovat o zastavení palby, ale podle Johna Kerryho samotného opozice teď není ochotná k vyjednávacímu stolu přijít.

„Neobviňujte mě – běžte obvinit vaší opozici,“ řekl rozčilený Kerry tento týden v Londýně humanitárním pracovníkům na postranní konferenci dárců Sýrii.

Tento vrcholný americký diplomat rovněž řekl, že země by měla očekávat další tři měsíce bombardování, které bude „decimovat“ opozici, jak uvádí Oko Středního východu (MEE), které rovněž sděluje, že Kerry nechal v humanitárních pracovnících „zřetelný dojem“, že US vzdávají úsilí o podporu bojovníků rebelů.

Jinými slovy Washington se už smířil s faktem, že teď už z toho je jen jediné východisko. Buď jít do války s Ruskem a Íránem nebo přiznat, že tato konkrétní snaha o změnu režimu na Středním východě prostě už zachránit nejde.

[quote align="center" color="#999999"]