Veterán Holandské armády byl zatčen pro podezření z vraždy, jelikož se domnívají, že zabíjel teroristy Islamistického státu (IS), neboť v Sýrii bojoval po boku kurdských sil YPG. Jitse Akse, 47, byl ve středu zatčen. Později toho dne byl propuštěn, když jej přinutili odevzdat pas a souhlasit, že se bude každý týden hlásit na policejní stanici, hlásí holandský veřejnoprávní vysílač NOS. …


Přes skutečnost, že Holandské letectvo na IS útočí v sousedním Iráku, může být holandský občan souzen za vraždu kvůli své účasti v bojích proti těmto teroristům v Severní Sýrii. Vysvětloval, že využíval svých vojenských dovedností „flexibility a improvizace“, aby tím v Sýrii pomohl Kurdskému lidu. „Měl jsem šanci něco změnit,“ řekl. Tento voják argumentoval, že svými činy zachraňoval nevinné životy. „Když se podíváte na to, co páchají, tak jsem zabíjením členů IS nejspíš zachránil tucty životů,“ řekl pan Akse místním novinám ze své severo-holandské vesnice.

Holandské úřady však říkají, že jeho činy byly nejspíš nezákonné, zvláště pak jeho použití smrtící síly proti teroristům.

„Tento muž je bývalý voják, o jehož případu se loni kvůli jeho zapojení do boje proti Islamistickému státu v médiích a na Facebooku rozsáhle referovalo,“ uvedla v prohlášení kancelář prokurátora.

„Holandský zákon nedává občanům – kromě výjimečných okolností jako je sebeobrana – právo použít sílu a zvláště ne smrtící sílu. Zabití jakéhokoliv bojovníka (IS) by se tudíž mělo stíhat jako vražda,“ pokračuje prohlášení.

[quote align="center" color="#999999"]