Skupina ruských Vzdušných a kosmických sil (VKS) se základnou v Sýrii vykonala v úterý 65 bojových vzletů, v jejichž důsledku bylo zničeno 6 velitelských stanovišť teroristické fronty Islámský stát, prohlásil náčelník Generálního štábu armády RF armádní generál Valerij Gerasimov. „Skupina VKS RF, jež je dislokována na letišti Hmeimim v Latakii, vykonala 65 bojových náletů z 98 plánovaných na den. V důsledku leteckých úderů bylo zlikvidováno 6 velitelských stanovišť IS, 8 muničních skladů, 4 továrny na výrobu fugasů a raket a 6 palivových skladů," řekl Gerasimov.


Ruské strategické bombardéry Tu-160, Tu-95MS a Tu-22 jsou zapojeny do operace Vzdušných a kosmických sil RF v Sýrii. Referoval o tom ministr obrany RF Sergej Šojgu v úterý prezidentu RF Vladimiru Putinovi v Národním centru řízení obrany RF.

Bombardéry Tu-22M3 zaútočily na objekty Islámského státu v provinciích Rakka a Dajr az-Zaur, oznámil Šojgu.

Podle jeho slov byly odpáleny od 9:00 do 9:40 ze strategických bombardérů Tu-160 a Tu-22MS 34 rakety s plochou dráhou letu vzdušné dislokace, které mířily na cíle bojovníků.

„Všechny údery jsou zaměřeny na předem prozkoumané cíle", dodal Šojgu.

Rusko vypracovalo plán nové vzdušné operace proti Islámskému státu v Sýrii, předpokládající provádění útoků z území Ruska 25 letadly dálkového letectva.

Dálkové letectvo je s to splnit všechny vytčené úkoly v boji s teroristy IS v Sýrii, prohlásil velitel Dálkového letectva generálporučík Anatolij Žicharev na úterní poradě na ministerstvu obrany.

„Morálně psychický stav, odborná příprava leteckých a technických kádrů, stav letecké techniky, zásoby leteckých útočných prostředků a leteckého paliva umožní splnit všechny úkoly vytčené velením Dálkového letectva v rámci vzdušné operace, přesně a ve stanoveném termínu," prohlásil Žicharev.