Island nejdříve uvěznil své ničemné bankéře za jejich přímou účast ve finanční krizi 2008. Teď každý Islanďan obdrží výplatu z prodeje jedné z jejich tří největších bank, Íslansbanki. Pokud to půjde podle ministra financí Bjarni Benediktssona – a to nejspíš půjde – tak se bude Islanďanům vyplácen 30 000 kr, až vláda převezme vlastnictví této banky. Íslandsbanki bude druhou ze tří největších bank pod státní správou.

„Jak říkám, vláda si vezme nějaký určený podíl, tj. 5%, a prostě to vydá lidu této země,“ konstatoval.

Protože Islanďané převzali kontrolu nad svou vládou, tak v podstatě vlastní i ty banky. Benediktsson věří, že to do země přivede kapitál a nakonec to rozhýbe ekonomiku – když země shodou okolností zůstává jedinou evropskou zemí, která se plně zotavila z krize 2008. Islandu se dokonce plně podařilo splatit svůj ohromný dluh u MMF – a to před datem splatnosti.

Předseda rozpočtové komise Guðlaugur Þór Þórðarson vysvětlil, že tento krok umožní zrušit kapitálové kontroly, i když si nemyslí, že by státní vlastnictví bylo ideálním řešením. Bývalý ministr financí Steingrímur J. Sigfússon se postavila na stranu Þórðarsona, když v rádio-show řekl:

„Neměli bychom o ty banky přijít vydáním do rukou pitomců,“ a Island bude mít prospěch z posuvu k zaměření na oddělení „komerčního bankovnictví od investičního bankovnictví.“

Plány, kdy dojde k převzetí bank a k následnému vyplacení každé osobě v zemi, nejsou ještě pevně stanoveny, ale revoluční přístup Islandu k potýkání se s mezinárodním finančním zhroucením roku 2008 si určitě zaslouží úplně všechnu tu pozornost, kterou přilákal.

Island nedávno uvěznil už svého 26. bankéře – se 74 lety jim přisouzeného vězení – za to, že způsobili finanční chaos. Bankovní zločinci v USA byli mezi tím za své podfuky a manipulace trhů odměněni obrovitým výkupem z dluhů na úkor daňových poplatníků.

Zdroj: zerohedge.com