V případě, že by nebylo dost jasné, co by se mělo dít krátce poté, co Ruské letectvo strávilo pár dnů oslabováním protirežimních pozic na zemi, tak nám dovolte to formulovat: s tím, jak je opozice po pěti dnech leteckého bombardování na útěku, pošlete tam teď Írán personál z Hizballáhu, šiítské milice a Qud k vyčištění terénu, a ten osobně zajistí, že kdokoliv zbyl po úderech Su-34, tak toho rychle zblízka zneškodní. Víte, takto se vede skutečná válka a netřeba, abyste byli absolventy West Pointu, abyste to pochopili. Rusko v podstatě destabilizovalo opozici vůči Asadovi ze vzduchu a teď Írán (s největší pravděpodobností obrazně i doslova) prostě napochoduje a popraví každého, kdo zbyl, a to bude, jak říkají, ono.


Samozřejmě, že Damašek bude tvrdit, že se jako vítěz ukázala Syrská arabská armáda (SAA) s pomocí ruské vzdušné podpory, ale ve skutečnosti už žádná SAA není. Přesně tak, jak jsme to řekli před pár týdny, pozemní kampaň diriguje z Damašku velitel Qud Qaseim Soleimani. Zde je to od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruská vláda říká, že její nasazení přišlo v důsledku formální žádosti Asada, který sám vylíčil v červenci problémy, kterým čelí syrské ozbrojené síly dost chmurně, když řekl, že se potýká s problémem nedostatku lidské síly.

Khamenei rovněž vyslal vedoucího vyslance do Moskvy, aby se sešel s presidentem Vladimirem Putinem, řekl další vyšší regionální činitel: „Putin mu řekl: ‚OK, budeme intervenovat. Pošlete Qassema Soleimaniho.‘“

„Soleimani je už téměř obyvatel Damašku nebo tam alespoň hodně jezdí a můžete ho najít, jak pendluje mezi schůzkami s presidentem Asadem a navštěvuje operační prostory jako kterýkoliv jiný voják,“ řekl jeden vedoucí regionální činitel.[/quote]

To, co se tam děje, nemůže být ani o moc jasnější. Írán prostě zabírá Sýrii s pomocí ruského vojenského mamuta, a jak jsme už rozsáhle dokumentovali, Putin naaranžuje celý ten středovýchodní úchvat moci jako „válku s terorismem.“ Zde je to od AP (referující z Bejrútu, a pak si jen vygooglete, co obnáší „Hizballáh, Írán, Libanon,“ a udělejte si svůj vlastní závěr o těch, kdo jimi zaplňují titulky):

[quote align="center" color="#999999"]

Syrská vojska osmělená ruskými nálety zahájila pozemní ofenzivu proti povstalcům.[/quote]

A opět, tam žádná „syrská vojska“ nejsou. Ta byla už dávno poražena, ale jsou tam s největší určitostí tucty zuřivých šíitských milicí z Iráku a vždy je tam Hizballáh, a když tyto skupiny zkombinujete s ruským letectvem, tak dostanete strašlivou pozemní a vzdušnou sílu, kdy Moskva pálí do anti-režimních cílů už i z moře. Zde je to od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Čtyři válečné lodi Ruského námořnictva vypálily dohromady 26 střel na pozice teroristické skupiny Islamistický stát v Sýrii, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

Střely byly vypáleny z Kaspického moře.

„Čtyři raketové lodi vypálily 26 křižujících střel na 11 cílů. Podle objektivních kontrolních dat byly všechny cíle zničeny. Žádný civilní objekt neutrpěl škody,“ řekl Šojgu.

Ty střely letěly asi 1 500 km, než dosáhly svých cílů a předvedly svou účinnost. Útoky těmito střelami přišly z ruské flotily v Kaspickém moři, které hraničí i s Ruskem a Íránem a jsou tam i tři dalších pobřežní země.

Tyto přesné zbraně zasáhly všechny zamýšlené cíle. Tyto útoky zjevně vyžadovaly spolupráci Íránu a Iráku, jelikož tyto střely musely, aby dosáhly Sýrie, proletět jejich vzdušným prostorem.[/quote]

Ano, „tyto útoky zjevně vyžadovaly spolupráci Íránu a Iráku,“ kterou si dovedeme představit, že pro Moskvu nebylo moc těžké získat, protože jak jsme už předestřeli v článku „Středovýchodní převrat: S tím, jak Rusko drtí vojenské cíle, Írán se připravuje na pozemní invazi, zatímco Saúdové panikaří,“ to bylo přeci celou dobu v plánu. Jste skeptičtí? To je OK, jen se zamyslete nad následujícím z dnešního WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Iráčtí šíitští zákonodárci a vůdci milicí naléhají na Rusko, aby zahájilo nálety na militanty Islamistického státu i v jejich zemi, což by byla eskalace, která by zvýšila napětí s Washingtonem a zvedla riziko srážky mezi těmito dvěma mocnostmi.

Od počátku moskevského bombardování oponentů režimu v Sýrii minulý týden jsou to iráčtí šíitští politici, kteří dominují i vládě, kdo jsou převážně jednotní ve své chvále moskevské intervence i ve výzvách na ministerského předsedu Haider al-Abadiho, aby pozval Rusko, aby se připojilo i k jejich bitvě.

Pan Abadi řekl, že by uvítal ruské nálety, pokud by byly koordinované s leteckou kampaní US vedené koalice proti Islamistickému státu v Iráku.

„Uvítali bychom ruské nálety i v Iráku, aby pomohly zničit ústředí Islamistického státu, zaměřily se na zásobovací trasy Islamistického státu ze Sýrie a útočily na trasy pašování ropy,“ řekl Moeen al-Kadhimi, mluvčí Jednotek Badr, tj. Íránem podporované milice a politické strany, která hraje hlavní roli při boji s Islamistickým státem.

„Rusko uvítáme, protože má pokročilou vojenskou technologii a může pomoci se zpravodajstvím.“ Pro Moskvu by bylo jakékoliv zapojení do Iráku, ještě komplikovanější než její současný syrský gambit.

Kremelská hra v Iráku je nejspíš hledáním slabin v tamní US politice, když se při ní odhalují i rozpory mezi soupeřícími aliancemi v irácké vládě, řekl Anthony Cordesman, dlouhodobý analytik z Centra pro strategická a mezinárodní studia.

„Bylo by těžké udržet si podporu od Kongresu pro Irák, když by si zahrával s Íránem a Ruskem proti US,“ řekl.

„Administrativa by se musela vypořádat s velice rozhodnými výzvami.“ Muselo by se uvažovat buď o opuštění Iráku, nebo o nalezení způsobu, jak operovat paralelně s Ruskem a Íránem, což by vyvolalo otázky o širších cílech US v Iráku.

„My ve skutečnosti ale nemáme žádnou strategii, jen sadu krátkodobých zapojení,“ řekl.[/quote]

Ne, Washington „opravdu v Iráku nemá žádnou strategii“, ale víte, kdo ji má? Teherán. A ten samý generál, který z Damašku řídí syrskou pozemní válku, a kterého Putin přímo vyslal, aby organizoval celou kampaň, je už dlouho znám tím, že kontroluje právě ty šiítské zákonodárce v Iráku a právě ty vůdce milicí, a Rusko je teď zjevně nachystané prostě US z Iráku úplně vykopat.

A zatímco Rusko doslova přebírá Střední východ, tak Západ spěchá s pokusy najít hloupé záminky, jimiž by Moskvu obvinili z porušování suverenity člena NATO. Zde je to od CNN:

[quote align="center" color="#999999"]

Vypadá to, že se ruské zapojení to 4 ½ leté Syrské občanské války eskaluje s tím, že generální tajemník NATO v úterý potvrdil už druhé vniknutí ruských letadel do tureckého vzdušného prostoru a říká, že v Sýrii jsou i ruská pozemní vojska.

„To je nepřijatelné, to je nebezpečné a je to bezohledné chování a zvyšuje to napětí,“ řekl CNN generální tajemník Jens Stoltenberg o průnicích do tureckého vzdušného prostoru.“

„Vnímáme to porušení tureckého vzdušného prostoru jako ještě závažnější a ještě nebezpečnější, protože se to děje v kontextu, v němž vidíme ještě více bojů a větší ruskou vojenskou přítomnost v Sýrii.“[/quote]

Washington v podstatě chce, aby se veřejnost soustředila na to, jestli nějaké ruské tryskáče mohly nebo nemohly přeletět do tureckého vzdušného prostoru jen náhodně, protože konec konců, ti hodní hoši v Ankaře, jsou spojenci Západu, a protože jsou to spojenci, tak byste si neměli všímat skutečnosti, že Erdoganova vláda systematicky hubí svou politickou opozici ve jménu předstíraného boje proti té samé skupině teroristů, se kterou Putin bojuje opravdu. Jinými slovy: NATO křičí, faul, protože Moskva ve své snaze bojovat s teroristy, které Turecko celou dobu pomáhalo podporovat, náhodně vlétla pár mil do tureckého vzdušného prostoru.

Jak vidíte z výše uvedeného, tak Západní pokrytectví i vyložená panika roste, jelikož Washington už prostě šílí, co dál. Mezi tím ruská vojska za pouhý týden (doslova) vyčistila cestu pro íránskou pozemní invazi do Sýrie na straně Asada. Jakmile bude dokončena (což, jsou-li nedávné události indikátorem, by mělo být za pár týdnů), tak celá kampaň přejde na Írán, přičemž US se budou muset buď střetnout s Ruskem, nebo to prostě zabalit a jít.

„Světlou“ stránkou otevřené války mezi Ruskem a USA by byl velký nárůst HDP…