Syrská vojska včetně jednotek Íránců a Hizballáhu podporovaná ruskými nálety se chystají, že si od džihádistických žoldnéřů CIA vezmou zpět venkov Idlibu a Hama. „Ruské nálety v blízké budoucnosti doprovodí pozemní postup Syrské armády a jejích spojenců,“ řekl Reuters zdroj v Libanonu. „Předvoj íránských pozemních sil už do Sýrie začíná přicházet: vojáci a důstojníci konkrétně k účasti na této bitvě. Nejsou to žádní poradci… myslíme, že jsou jich stovky s technikou a zbraněmi. Více jich bude následovat,“ dodal zdroj.


Zúčastní si i Iráčané, řekl zdroj.

V květnu k al-Káidě přidružená džihádistická skupina přísahavší spojenectví s Islamistickým státem, al-Nusra a Jaish al-Fatah uchvátily poslední území, která syrská vláda držela v Idlibu.

V březnu Jaish al-Fatah (Dobyvatelská armáda) uchvátila provinční hlavní město a o měsíc později zabrala Jisr al-Shughur.

Zabrala také velkou vojenskou základnu v této oblasti al-Mastumah. Později al-Nusra, Ahrar al Sham, Jund al Aqsa a Turkestánská islamistická strana zaútočily na šiítské vesnici v provincii Idlib.

Jais al-Fatah v červenci zahájila ofenzivu, aby zabrala sousední provincie Latakia a Hama. Latakia je domovem rodiny al-Asada.

Provincie Tartus leží jižně od Latakie. Rusové mají středomořskou námořní základnu v hlavním městě této provincie.

Jaish al-Fatah také bojovala, aby zabrala strategickou oblast ležící mezi provinciemi Latakia, Hama a Idlib, tj. Sahl al-Ghab.

Joureen v Sahl al-Ghab je pro Syrskou armádu zásobovací linií.

K frakcím zapojeným do této ofenzivy patří al-Nusra, Brigáda al-Haq, Jund al-Aqsa, Armáda al-Sunna, Islamistické hnutí Ahrar a další.

 

Rusové útočí na zástupce CIA

Ve středu po ruských náletech v Sýrii řekly Spojené státy, že zasaženy byly skupiny zastupující CIA.

Video prvních ruských náletů proti ISIS.