Ač je hromadění ruských vojenských sil v Sýrii těžko neočekávané nebo překvapující, jelikož je to opakování toho, co se dělo v létě 2013, kdy byl v reakci na zahraniční provokace Asadův režim opět na pokraji kolapsu a jen ruská intervence zabránila, aby Sýrie padla pod náporem ‚Západních‘ sil, objevila se v uplynulém týdnu otázka: kolik z toho vojenského posilování je reálného a ověřitelného a kolik je funkcí euforie Západních médií nad současným záměrem použít to jako obětního beránka za nadcházející pozemní invazi do Sýrie pomocí US podporovaných sil al Nusra (a ISIS) líčené jako odveta za ruské posilování, které je samo reakcí na nyní už potvrzenou Západní strategii na svržení Asada. (ilustrační foto)


Mnohé z toho je zrcadlovým odrazem nedávné debaty: je to ruská odveta za posilování NATO na jeho hranicích nebo NATO hromadí síly na ruských hranicích, aby Rusko odradilo od expanze. Odpověď přirozeně závisí na zaujatosti a nikoliv na množství důkazů nebo faktických dokladů, které by mohly názor vychýlit na tu či onu stranu.

Poslední zpráva od Reuters je přesně toho příkladem: čteme v ní, že: „Rusko rozmístilo asi půl tuctu tanků na syrském letišti, kde se trvale posiluje obrana.“ Zdroje o této podstatné eskalaci: dva američtí činitelé… promlouvající pod podmínkou anonymity o této záležitosti. Tedy stejně jako ty „zdroje“, co po celých uplynulých 5 let povídaly o vývoji v Řecku.

Reuters rovněž uvádí, že „jeden z těch amerických činitelů řekl, že na letišti u Latakie, bašty syrského presidenta Bashara al-Assad, bylo vidět sedm ruských tanků T-90. Tito dva američtí činitelé řekli, že tam Rusko rovněž rozmístilo dělostřelectvo, které se tam podle nich objevilo.“

(ilustrační foto)

Jen doufáme, že ti „anonymní“ američtí činitelé brzy poskytnou fotografické doklady o svých tvrzeních.

Ironií ovšem je, že jak Moskva, tak Washington říkají, že jejich nepřítelem je Islamistický stát, jehož islamističtí bojovníci kontrolují velkou část Sýrie a Iráku. Ale Rusko podporuje v Sýrii vládu Asada, zatímco Spojené státy říkají, že jeho přítomnost situaci zhoršuje, čímž hladce vylučují ISIS jako zástupnou příčinu pro jakoukoliv vojenskou akci na Středním východě a potvrzují, že stěžejní záležitostí je budoucnost Sýrie, kde Sýrie je jen zase další konflikt v zástupné válce vedené za komodity.

Druhou ironií je, že události z léta/podzimu 2015 v Sýrii jsou replikou nejen syrského předvádění se z roku 2013, kdy nikdo neskrýval své vojenské úmysly, nebo inventář, co k tomu v syrském regionu měl, ale také léto 2014, kdy USA obviňovaly Rusko, a Rusko to odpovídajícně popíralo, totiž, že na východní Ukrajině jsou přítomna ruská vojska/technika.

Tento konkrétní bod eskalace sice vyšuměl, ale jen proto, aby došlo k velkému přeuspořádání jeviště na Syrské předvádění se 2.0, když tentokrát očekáváme posilování ve stylu něco-za-něco, jak v tisku, tak na bitevním poli, kde obě strany budou nadále hrát z mediálních důvodů ostýchavé stydlivky, dokud se nakonec neujasní, že kvůli budoucnosti katarského plynovodu bude skoro nevyhnutelná opravdu ozbrojená předváděčka.

Mezi tím budou nadále ze země proudit statisíce převážně nevinných syrských uprchlíků, aby se vyhnuli osudu vedlejších škod v tom, co se skoro určitě stane válkou s ostrou střelbou, a poté, co se jim dostane v Evropě vřelého přivítání, i kdyby jen na několik měsíců, než se ocitnou jako nežádoucí i v německé zemi zaslíbené, která pro Syřany svou hranici uzavřela. Toto se děje s tím, že rovněž zjistili, že jejich „nejbližší a nejbohatší sousedé,“ konkrétně Saúdská Arábie, s nimi nechtějí mít nic společného.

Což ponechává pro ty statisíce syrských migrantů jako svolného příjemce už jen „ušlechtilé“ USA. Snad budou moci všichni najít přístřeší v Bílém domě?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]