V dispozici ruského flotu se objevila nová „záhadná atomová ponorka“, schopná konkurovat americké submarině Jimmy Carter, píše zakladatel blogu vojenské tematiky War Is Boring David Axe pro vydání The Daily Beast. Analytik poznamenává, že 11. srpna v Severodvinsku se v docích objevila nová atomová ponorka, nazvaná „Moskva" (název je dán autorem materiálu, 11. srpna se Severodvinsku konala ceremonie vypuštění z hangáru raketové ponorky —křižníku strategického určení BS-64 „Podmoskovje" — pozn.red.). Podle názoru Davida Axe je ponorka modernizovanou verzí sovětské ponorky — křižníku 80. let, brázdící ve své době vody Arktiky.


„Moskva" byla vyrobena jako atomová ponorka čtvrté generace s posádkou v počtu 125 lidí, vyzbrojená 16 mezikontinentálními balistickými raketami, píše David Axe. V roce 1999 submarina byla vyslána na převybavení. Předpokládalo se, že „Moskva" se stane lodí „speciálního určení" a bude využívána pro práci s atomovými hlubokovodními stanicemi potenciálně pro sbírání výzvědných údajů.

Dnes stojí před „Moskvou" jiné úkoly — submarina může částečně fungovat jako vědecká stanice, špionážní ponorka, a také sloužit jako základna pro jiné lodě a podvodní bezpilotní přístroje — plavidla, dodává pozorovatel vydání.

Americký vojenský analytik Eric Wertheim předpokládá, že ať je cíl atomové ponorky jakýkoliv, sám fakt jejího objevení mluví o tom, že Rusko si přeje modernizovat flot a hodit rukavici námořnictvu USA v prostoru nad vodou i pod vodou.

Podle názoru Davida Axe, v současné chvíli jsou na vedoucí pozici mezi světovými konstruktory atomových ponorek Spojené státy s jejich flagmantským projektem — ponorkou „Jimmy Carter" (USS Jimmy Carter SSN-23). Specialisté si dosud nejsou jisti, jaké úkoly plní „Jimmy Carter", ale je docela možné, že speciální zařízení a roboty lodě, nacházející se na dně moře, se připojují k povodním kabelům, což umožňuje americkým speciálním službám zachycovat mezikontinentální signály spojení, včetně internet-traffic.

Nicméně expert na ponorky Massachussetského technologického institutu (MIT) Owen Cote je toho názoru, že používat ponorky takového typu k odposlouchávání kabelů z optických vláken je nerozumné, jelikož ony jsou schopné řešit úkoly jiného charakteru. Podle názoru Cotea uvnitř „Jimmy Cartera" je jakýsi „lunární modul" — typu „garáže" pro potápěče a bezpilotní ponorky, umožňující opouštět loď a vracet se do ní v hlubině. Další vojenský odborník, konzultující Bílý dům v otázkách „podvodní strategie", Norman Polmar, se domnívá, že Rusko prakticky nemá takové kabely, které je možné odposlouchávat, a většina komunikace probíhá vzduchem.

Zdroj: sputniknews.com