Presidentka Řecké bankovní asociace Louka Katseli apelovala na občany, aby své peníze vrátili do bank. „Banky jsou naprosto věrohodné,“ řekla Katseli Mega TV, „jelikož mají garance od ECB a Bankovní asociace, ale byly by ještě silnější, kdyby minulý měsíc nebylo vytaženo těch 40 miliard euro.“ Bývalá ministryně PASOK Katseli na občany apelovala, aby „když jsou banky teď po třech týdnech bankovních prázdnin a kapitálové kontroly otevřené,“ vrátili své vklady do bank.


„Pomožme všichni naší ekonomice,“ naléhala Katseli na Řeky a dodala, „když vytáhnete svoje peníze z truhliček doma – což není zrovna bezpečné – a uložíte je do bank, tak to zvýší likviditu.“

„Když budeme všichni jednat odpovědně, tak v budoucnu nebude vůbec zapotřebí „přistřihnout“ vklady,“ myslím si, že dodala povzbudivě.

Mezi Řeky vzbudil výstup Katseli posměch a jeden s narážkami na kapitálovou kontrolu zdůraznil: „Jo, jistě! Odnesu vám své peníze zpátky do banky a budu je pak dostávat po 60 eurech a 60 eurech.“

Další poznamenal: „Jo, jistě! Banky už mé peníze nikdy znovu neuvidí, to si radši za ně nakoupím tuny fazolí.“

Třetí to okomentoval: „Určitě. A za chvilku se banky vybrakují…“

Další vzpomněl na velice nešťastný incident z roku 2010 a začal slzet a chechtat se. Tehdy na Řeky apeloval ministr financí Evangelos Venizelos, aby kupovali řecké dluhopisy. Tento muž investoval 10 000 euro, aby pomohl Řecku. O dva roky později jeho investice podstoupila kvůli PSI 53% zástřih. Teď je nominální hodnota jeho investice … „Už ani neotvírám obálky, co přichází z banky, je to příliš frustrující,“ řekl.

Jak by mohli Řekové poté, co se stalo, ještě bankám důvěřovat? Mnozí se už bojí o své vklady, jelikož má dojít k fúzím řeckých bank. I kdyby věděli, že fúze ztrátu peněz nepřinesou. Nebo snad přinesou. Co?

* * *

Shodou okolností je to právě tak, jak jsme minulý týden předpovídali. V článku, „Řecké banky se staly „silným prodejním artiklem“ za jakoukoliv cenu,“ jsme psali:

Při událostech, jako jsou ty dnešní „neudržitelné“ zákruty řecké situace se zase další kapitálovou infúzí, aby se zabránilo státnímu bankrotu, jsou první obětí takového reality jejich nesolventní banky. Ty ale nemusí být samy: vzpomeňte, že střadatelé v bankách nejsou nic více než nezajištění věřitelé. Když se realita řeckého ekonomického kolapsu plně vyčíslí, a až k tomu dojde (jelikož MMF, zdá se, to už nakonec udělal), tak nebude jen kapitálový podíl v nich tím jediným, co se tím umaže, sami střadatelé jsou ohroženi plíživým zástřihem výše svých „pohledávek“.

Proto pochybujeme, že řečtí střadatelé se pohrnou uložit své peníze do bank, a proč si myslíme, že Draghi přistupuje k velké hře, když vkládá ještě více ELA do řeckých bank, zrovna před tím, než ty samé banky mohou v kterémkoliv okamžiku být nuceny změnit likviditu na podíly existujících akcionářů. Pobouření veřejnosti proti bankovnímu systému, jakmile bude vnitřní vykoupení potvrzeno, je zaručené, i kdyby to střadatele zpočátku ještě nepostihlo, tak to vyšle rázové vlny celou společností a rozpoutá to znovu bankovní paniku.

Je ironií, že jednou z věcí, která by mohla udržet důvěru v řecký bankovní systém, je více transparentnosti ohledně „prováděcí“ povahy řeckých bankovních půjček: pokud tato částka dosáhne 50% (nebo více) z celkových 210 miliard € půjček, pak se zástřih vkladů stane téměř nevyhnutelným – cokoliv, dost pod tím bude stejně jen mírný bezpečnostní polštář, než budou muset do kapitálové struktury nastoupit vnitřní výkupy.

Proto se také bojíme, že nadchází nulová transparentnost, a proč očekáváme, že lidé by mohli být opět obalamuceni, aby uvěřili, že jejich úspory jsou v dobrých rukou a bezpečné, aby pak tvrdě zjistili, že to vůbec tak není, a dostalo se jim tvrdé lekce, že právě investoři do insolventních řeckých bank jsou první na ráně.

Je dost jisté, že když je zatím míra transparentnosti 0 – tak je to jen propaganda s mírou +∞. A jak bylo správně předpovězeno, bankovní paniky pokračují.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com