Dva nejdůležitější řecké příběhy z úterka byly: 1) Z MMF unikla zpráva o udržitelnosti řeckého dluhu a 2) sháňka po opatření mezi 7 a 12 miliardami € na překlenovací financování, aby se Řecko udrželo nad vodou, než se podaří odstartovat Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM). Ač se na novém programu pracuje a měl by dostat zelenou, jakmile se Tsiprasovi povede donutit řecké zákonodárce, aby uzákonili odevzdání své suverenity a jakéhokoliv stínu hrdosti, která jim ještě zbývala, tak budou mít Atény účty, které potřebují splatit, kde ten nejdůležitější přijde 20. července od ECB (na jejich držby SMP).


Řekové musí provést platby Mariu Draghimu – jinak bude bankovní centrála nucena přerušit ukapávání likvidity do Řecka, čímž zatím udržuje řecký bankovní sektor, aby se úplně nezhroutil. Je tu rovněž problém platů ve veřejném sektoru a výplat penzí, které by Řekové radši dostávali v eurech než ve stvrzenkách, jak navrhoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

V úterý ráno jsme nastínili, jaké jsou pro překlenovací financování možnosti, s poznámkou, že ke všem alternativám patří to, že věřitelé v podstatě vyplatí sami sebe buď přímo podle litery, nebo aspoň v duchu toho, že to s sebou v jistém smyslu ponese udržování běhu určité pyramidové hry (tj. Řecku se dovolí prodávat státní dluhopisy řeckým bankám).

Ve středu se Komise EU rozhodla jít cestou přes Evropský mechanismus finanční stabilizace (EFSM) a bude se snažit z něj odčerpat 6 miliard € z těch 11-12 miliard €, které v tomto fondu ještě zbývají. Formální požadavek Komise EU říká, že „účelem těchto peněz z EFSM je překlenovací financování, které Řecku umožní vyrovnat se s určitými naléhavými finančními závazky do té doby, než začne dostávat finanční pomoc v rámci nového programu od Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který by měl hlídat finanční stabilitu v Unii a v euro-oblasti.

To není tak jednoduché, jak to zní. EFSM byl už nahrazen ESM a už se ve skutečnosti nečekalo, že by se ještě někdy použil, takže návrat k němu je z politického hlediska dost problematický. Je to spojeno se spoustou potíží, ale stručně to shrnuje Financial Times (FT):

[quote align="center" color="#999999"]

Evropská komise předložila formální návrh na použití celoevropského záchranného fondu, aby urychlila pomoc Řecku a zajistila tak, že v pondělí Atény nenarazí na platební neschopnost 7 miliard €, což je návrh, k jehož zablokování Británie šikuje spojence.

Pokud Atény vyhlásí neschopnost splatit dluhopisy k ECB, tak bude tato centrální banka eurozóny nucena vytáhnout nouzové půjčky, aby udržela řecký bankovní sektor nad hladinou. „To zní jako politicky i ekonomicky zřetelně nejdostupnější možnost,“ řekl činitel EU. „Bez toho hrozí, že dohoda z euro-summitu nebude fungovat.“

Rozhodnutí komise přichází i přes rozhněvané námitky k tomuto plánu od George Osborna, britského ministra zahraničí, který to v úterý na schůzi ministrů financí EU v Bruselu prohlásil za „předem ztracenou“ záležitost.

Londýn zuří, že komise riskuje, že před britským referendem o členství v EU, které se bude konat v roce 2017, rozběsní britské veřejné mínění.

A jaké peníze se použijí na dalších 5 miliard €, které jsou splatné v srpnu, ještě nebylo rozhodnuto, dodal. Překlenovací půjčka z EFSM by byla na tři měsíce.

„Nebylo to snadné rozhodnutí,“ řekl pan Dombrovskis. „Jsme si vědomi vážných obav členských států mimo euro.“

Pokud se nepodaří dosáhnout kompromisu mezi oficiálními činiteli, tak bude muset pan Osborne za sebou stavět blok členů EU, který tento návrh zablokuje. Ač získal podporu některých zemí mimo eura – tak na schůzce v úterý projevily své námitky jak Dánsko, tak Švédsko – takže je nepravděpodobné, že by Downing Street měla momentálně dostatek spojenců k zablokování tohoto plánu.

I jen formální pokus Bruselu použít těchto peněz s sebou nese vážné politicky nežádoucí vedlejší účinky. Cameron v roce 2011 v černobílých barvách vytruboval slib, že tento fond už byl dán k ledu, takže nehrozí, že by britští daňoví poplatníci mohli být součástí výkupů z dluhů eurozóny.

Celoevropský EFSM byl zřízen s propuknutím krize eurozóny se zápůjční kapacitou 60 miliard €. Když eurozóna přikročila ke zřízení nového trvalého záchranného fondu pro těch 19 členů měnové unie, tak se panu Cameronovi podařila na summitu EU úmluva, že EFSM se už nikdy znovu k záchraně eurozóny nepoužije.[/quote]

Krátce: Británie vůbec netouží být pomocí EFSM nepřímo zavlečena do účasti na tomto fiasku.

Aby si to EU ulehčila, tak hledá cesty, jak si zajistit záruky proti ztrátám z této překlenovací půjčky i od národů mimo eura, aby i ty slíbily garance. Tady je to zase od FT:

[quote align="center" color="#999999"]

Jedním z možných kompromisů, o kterých činitelé EU diskutují, patří odstínění zemí mimo euro od jakýchkoliv ztrát kvůli půjčkám Řecku. Není ještě jasné, zda by takový krok byl právně možný a zda by slib záruk byl pro země eurozóny politicky přijatelný.[/quote]

A pak je tu pointa:

[quote align="center" color="#999999"]

Jako záruku by eurozóna mohla nabídnout slib 3,6 miliard € ze zisků z řeckých dluhopisů vlastněných ECB.[/quote]

Takže Evropa bude slibovat zisky z držby řeckého dluhu Evropskou centrální bankou jako záruku za půjčky Řecku, které použijí na splátky této Evropské centrální bance za držbu toho samého řeckého dluhu.

A jako by to samo o sobě ještě nebylo dostatečně absurdní, tak považte, že jako alternativní možnost je použití EFSM k návratu zisků SMP Řecku, takže ta možnost překlenovacího financování se použije k zaručení další možnosti překlenovacího financování.

Zrovna, když jste si mysleli, že ta řecká tragikomedie dosáhla vrcholu své absurdity, tak Evropa zase překonala sama sebe.

Babiš mezi čím ze svého postoje na straně Británie už oportunisticky vycouval, viz článek: Babiš mírní postoj k Řecku. Půjčka je v případě dostatečných záruk podle něj přijatelná

Efsm Request Formal Comm