Potenciální protivníci USA jako Rusko a Čína dělají nemalé úspěchy ve vojenské modernizaci, což stále více znepokojuje Pentagon. Pozorovatel Forbes nazval pět faktorů, které umožnily soupeřům USA prodrat se dopředu. V Pentagonu poslední dobou přiznávají, že její soupeři Ameriku dohnali v oblasti vojenských technologií, píše vojenský expert z Lexingtonského institutu Loren Thompson v článku pro Forbes.


Například náměstek ministra obrany USA Robert York prohlásil, že Rusko a Čína neobvykle rychle uvádí do provozu velmi pokročilé prostředky, jako například, protilodní rakety dalekého dosahu, složité systémy rádioelektronického boje, neviditelná letadla a jiné technologie, ve kterých měly dříve USA převahu.

Dokonce i regionální hráči jako Írán, či takové síly jako Islámský stát, dělají hlavu americkým stratégům, tvrdí Thompson. Podle jeho názoru se tato situace dá vysvětlit pěti faktory:

  • 1. Chronické nedostatečné investice do modernizace armády po dobu 30 let. Vojenský úpadek USA se podle Thompsona ještě zrychlil za vlády prezidenta Baracka Obamy, pro kterého nejsou vojenské výdaje prioritou.
  • 2. Neochota riskovat. Technickému průlomu obvykle předchází mnoho chyb a přidržovat se již dříve stanoveného plánu nebo rozpočtu je skoro nemožné. Soudobí američtí politici však pozbyli toto chápání, míní vojenský expert.
  • 3. Přednost se dává sociálním programům na úkor výdajů na vojenské technologie.
  • 4. Špatná kalkulace v ekonomické a obchodní politice. Konkrétně i proto získala podle autora Čína možnost zvýšit svá technologická privilegia.
  • 5. Nedostatek představivosti. Vojenské vedení USA neumí myslet nestandardně, a proto se nezřídka ocitá nepřipraveným k novým krizím, takovým jako 11. září. 

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com