Dvě malé zprávičky sice zatím nevzbudily moc pozornosti, ale i tak by mohly být projevem toho, že se děje něco velkého: Porošenko vyhodil neblaze proslulého šéfa stejně neblaze proslulé Bezpečnostní služby Ukrajiny čili SBU Valentina Nalivajčenka. Mocný náměstek ruského ministerského předsedy Sergej Ivanov konstatoval, že US s Ruskem vytvořily bilaterální komunikační kanál o Ukrajině vedený za USA Victorií Nuland, tj. náměstkyní ministra zahraničí pro evropské a eurasijské záležitosti, a za Rusko Grigorijem Karasinem, tj. náměstkem ministra zahraničí. Oficiálním důvodem pro to je, „aby se nekomplikoval už tak delikátní „Normandský formát“.


Takže na jedné straně tu máme Kerryho a Nuland, kteří přijeli do Ruska a kteří každopádně nedostali nic z toho, o co žádali, ale kteří teď zřizují „komunikační kanál“, přičemž Nalivajčenka na 100% kontrolovaného USA, o kterém jsou fámy, že to byl už dávno před mnoha lety zrekrutovaný agent CIA, Porošenko vykopnul. Rovněž se ozývají fámy, že příštím na vykopnutí bude ministr vnitra Arsen Avakov.

Mezi nimi sice nemusí být žádná spojitost, ale hádám, že je.

Důvod, proč byl Nalivajčenko vyhozen, není ani tak moc v různých korupčních skandálech, do nichž byl on a další členové junty zapojen, jako v Porošenkově pokusu umístit „své“ muže do všech klíčových mocenských pozic. To následně ukazuje, že jeho režim slábne, místo aby sílil, proto ta potřeba posilování a konsolidace.

Rovněž si myslím, že Američané o tomto procesu vědí, a proto teď chtějí s Ruskem přímý komunikační kanál: protože si plně uvědomují, že těmi jedinými dvěma mocnostmi, na kterých v tom záleží, jsou USA a Rusko, zvláště teď, když se v Kyjevě situace vymyká kontrole.

Jeden z nejlepších ukrajinských specialistů, co je k dispozici, Iščenko, teď říká, že US dospěly k závěru, že Ukrajina je v totálním binci a že se z toho tedy zkouší vymotat s nejmenšími možnými náklady. Mám sice sklon s tímto vysvětlením souhlasit, nejsem si ale tak jist jako Iščenko, že už letos uvidíme, jak se tyto politické hrátky rozběhnou.

Protože nedělejme si iluze těch 300 milionů dolarů vyčleněných Kongresem k vyzbrojení Ukrajiny, to je vtip. Kapka vody v poušti. To nezmění vůbec nic. Většina toho se rozkrade a zbytek promrhá.

Ani ten očekávaný Ukronacistický útok na Novorossii nenastal a ač je rétorika v Kyjevě ještě válkychtivější než kdy jindy, a ač Ukronacistické síly podél kontaktní linie neustále vedou na Novorossii dělostřelbu, stejně nedošlo k reálnému plnocennému útoku. Snad by tomu mohlo být tak, že Ukronacisté jsou opravdu vystrašení z důsledků pořád možného protiútoku Novorossijců?

Také je čím dál zjevnější, že US snahy o izolaci Ruska selhaly a že ruská ekonomika si vede o dost lépe, než kdokoliv předpokládal, včetně samotného Kremlu.

Takže když nelze ukrajinské Ukronacisty použít k rozpoutání vojenského útoku na Novorossii s cílem donutit Rusko k intervenci, a když se občanské válce na Ukrajině nepovedlo vyvolat takovou míru izolace a sankcí proti Rusku, jakou Washington chtěl – tak k čemu je potom Ukrajina Strýčku Samovi dobrá?

Ano jistě je tu přístav Oděsa a některé průmyslové a přírodní zdroje, které budou moci Západní korporace získat za zlomek jejich hodnoty, ale tento prospěch bledne v porovnání s nesmírnými náklady na nějaké vypořádání ohromných ekonomických, sociálních a politických problémů Ukrajiny.

A k tomu dříve nebo později tak, jako tak, dojde. USA už napáchaly ten nesvatý binec v Afghánistánu, Jemenu, Iráku, Sýrii, Libyi a vždy z toho nakonec přinejmenším politicky vycouvaly. Proč by to tedy mělo být na Ukrajině jiné?

Dávám k uvážení, že když US analytici dospěli k závěru, že neexistuje naděje na donucení Ruska k vyslání svých vojsk na Donbas, tak se Ukrajina stala bezcenná. A teď to vypadá, že šance, že by to Rusko udělalo, jsou blízké nule. Pravda v Transistrii je velice nebezpečná situace, která by opravdu mohla Rusko donutit k intervenci, ale vypadá to, že USA z určitých důvodů moc po rozpoutání bezprostřední krize netouží. Snad by tomu mohlo být tak, že USA si drží Transistrii jako vyjednávací páku proti Rusku ve stylu strategie „nedělejte nám nic moc zlého nebo jinak…“? Možná. Upřímně nevím.

Bude zajímavé vidět vykopnutí Avakova jako dalšího a to, jak budou na vyhození svých patronů v Kyjevě reagovat různá ta ukronacistická komanda smrti.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: thesaker.is