Ve fiktivní zemi jménem Botnia, žije vůdce rebelů „Ptáčník“ v chatrči v lesích, přičemž jeho separatistická vojska vedou boje za destabilizaci této k NATO přátelské zemi z dalšího také fiktivního města Alpha, o němž panuje domněnka, že je baštou rebelů. Naštěstí pro mírumilovné „Botniánce“, Ptáčníka chytí speciální síly Čechů a Holanďanů, které po zátahu útočných vrtulníků kryti clonou z dýmovnic vezmou tu chatrč v lesích ztečí. Mezi tím jsou separatisté zakopaní v Alpha poraženi vlnou polských tanků s podporou leteckého krytí od Němců a Norů. Tato absurdní, leč však povědomě znějící zápletka popisuje „misi“ z minulého týdne vedenou silami rychlé reakce NATO v Polsku.


Tyto poslední manévry Ušlechtilý skok přichází v patách podobné válečné hry vedené počátkem dubna a jsou navrženy tak, aby zemím NATO zajistily možnost rychlého nasazení a zahájení bojů jednotkou určenou k odstrašení od toho, co Západ nazývá „ruskou agresí“.

Zde je toho o obléhání „Botnie“ více od Deutsche Welle:

[quote align="center" color="#999999"]

„Ptáčník“ je jméno, které plánovači těchto manévrů dali soupeři z nepřátelského tábora Botniánců. Toho musí sebrat z dřevěné chaty v lesích uprostřed vojenského cvičiště. Ozbrojené milice jeho přívrženců zaujaly postavení v blízké vesnici „Alpha“, odkud začínají s destabilizací tohoto regionu jihozápadního Polska.

Na této scéně je znát, že je lehce založená na situaci na východní Ukrajině, až na to, že NATO si tím tentokrát připomíná, jak to bylo, když ho ohrožovali „malí zelení mužíčci.“ Konec konců plánovači chtějí, aby ta situace byla natolik ze života, jak to jen jde. Maskované speciální síly Čechů a Holanďanů se na povel hbitě spustí na provazech z US helikoptér, vrhnou dýmovnice, zaútočí na tu dřevěnou chatu a odvlečou „Ptáčníka“. Scéna jako by připomínala filmy typu „Černý jestřáb sestřelen“ nebo televizní seriály jako „Vlast“.

Lehce obrněná vozidla patřící přijíždějícím podpůrným holandsko-českým jednotkám následovaná vlnami bojových vrtulníků. Řev německých a norských tryskáčů a jste uprostřed válečného filmu.

Účelem jejich přeletu bylo protivníky zastrašit a dezorientovat, uvádí k této bitvě naživo komentátor – ten rachot je každopádně působivý. Tanky Marder postupují s 371. batalionem k okraji lesa, zatímco na přilehlém poli německo-norská jednotka odpálí minové pole. Mezi tím norští ženisté zřídili mobilní most, aby tak mohly polské tanky přejet protitankový příkop. Mezi tím na druhé straně německé „Pantery“ do nepřátelského terénu pálí protipancéřovými granáty.

V armádní radiokomunikaci se ozývá hlas velitele s instrukcemi, „Tygře“, postup jihovýchodním směrem. „Slyšíš mě?“ ptá se pro jistotu. „Tady Tygr, vše, co říkáš, chytám,“ odpovídá anglicky hlas s polským přízvukem. Tanky se valí přes pole.

Očekává se, že síly super-rychlé reakce se v sériích cvičných manévrů během roku stmelí a připraví na bitvy. Musí být do 48 hodin připraveny k nasazení v potenciální konfliktní zóně. Do manévrů Ušlechtilý skok se zapojilo 2 100 vojáků, 440 vozidel a 56 tun munice. Ty síly rychlého předsunutí celkem zahrnují 30 000 vojáků.

[/quote]

Tyto poslední válečné hry NATO ve Východní Evropě přichází spolu s tím, jak jsou US nachystány přehodnotit chování k opětovně se zdvihajícímu Rusku (čímž v podstatě „resetují“ Obamův neblaze proslulý „reset“ z roku 2009. Ač všechny příznaky poukazují na opětovné zavedení strategií „ohrazování“ ze Studené války, tak ministr obrany Ash Carter nástup těchto příprav a plánované umístění těžkých zbraní na ruských hranicích zkouší líčit jako plány pro moderní svět. Zde je toho více od Reuters.

[quote align="center" color="#999999"]

US ministr obrany Ash Carter bude během své návštěv tento týden v Evropě naléhat na spojence v NATO, aby „se oprostili od scénářů Studené války“, jelikož se aliance adaptuje na nové typy hrozeb z Ruska na východě a od Islamistického státu na jihu, řekli US činitelé.

Carter zamíří nejdříve do Berlína, kde se očekává, že bude volat po daleko ramenatější roli největší evropské ekonomiky tj. Německa v globální bezpečnosti. Německo je nadále i sedm desetiletí po konci Druhé světové války při posílání vojsk do zahraničí zdráhavé.

„Bude Německo povzbuzovat, aby pod pevným vedením ministra obrany zvýšilo svou roli v bezpečnosti světa tak, aby odpovídala jeho politické a ekonomické váze,“ řekl vedoucí činitel US obrany promlouvající pod podmínkou anonymity.

Vztahy mezi Moskvou a Západem se po ruské anexi ukrajinského regionu Krym propadly na nejnižší úroveň od Studené války. NATO říká, že Rusko i přes popírání Moskvy pořád aktivně poskytuje vojenskou podporu separatistům na východní Ukrajině.

US činitelé říkají, že Ukrajina ilustrovala důležitost schopnosti vzdorovat „hybridnímu válčení“ namíchanému z neidentifikovaných jednotek, propagandy a ekonomického nátlaku, které tam podle tvrzení Západu Rusko nasadilo. NATO se historicky zaměřovalo na konvenční hrozby Studené války, která v roce 1991 skončila.

„Carter … bude opravdu alianci tlačit, aby uvažovala o nových hrozbách a nových technikách, a bude na ně naléhat, aby se oprostili od scénáře Studené války a přemýšleli, jak vzdorovat novým hrozbám novými způsoby,“ řekl tento činitel.

Carter takto při svých návštěvách v Německu a pak v Estonsku získá zjištění o NATO nových silách rychlé reakce přímo z první ruky a pak vystoupí na palubu US válečné lodi čerstvě uvolněné z námořního cvičení v Baltu k ujištění spojenců znervóznělých ruskou intervencí na Ukrajině.

Carter nejspíš nabídne i podrobnosti k plánům na předsunutí těžké vojenské techniky do Evropy, řekl tento činitel.[/quote]

Jinými slovy se Washington pokouší své spojence – zvláště regionální mocnosti jako Německo – připravit na možnost války s Ruskem v případě, že ‚expanzionistické‘ tendence Moskvy se budou šířit i mimo Ukrajinu. Tento poslední tah Pentagonu přichází s tím, jak byla v Belgii, Francii a Rakousku zmrazena ruská aktiva v souvislosti s neochotou Moskvy podvolit se tomu, co považuje za nespravedlivý výnos Haagu, a rovněž se to odehrává s pozvolným rozpadem příměří z Minska na pozadí.

Nečekejte, že by Rusko přehlédlo podobnosti mezi hraným konfliktem ve fiktivní Botnii a velice reálnou občanskou válkou na Ukrajině.

* * *

Zde je kvůli referencím graf zobrazující všechna cvičení NATO u Ruska během posledních 18 měsíců.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com